Guvernul regional din Kurdistan (KRG) a anunţat că vânzările din portul turcesc Ceyhan vor continua în ciuda opoziţiei Guvernului federal de la Bagdad, care ameninţă cu acţiuni în justiţie împotriva oricărei companii implicate în exporturile de petrol irakian.

Anul acesta, Kurdistanul a început să pompeze propriul său ţiţei către frontiera turcă independent de Bagdad, ocolind sistemul deţinut de stat, după ce anterior au fost folosite camioane pentru a transporta petrolul către porturile turceşti.

'Un petrolier încărcat cu un milion de barili de ţiţei a plecat noaptea trecută din Ceyhan spre Europa. Acesta este prima vânzare de petrol exportat prin nou construita conductă din regiunea Kurdistan', se arată într-un comunicat al oficialilor regiunii autonome, care a anunţat că veniturile din ţiţei fac parte din cota regiunii din bugetul naţional irakian, potrivit Agerpres. Guvernului federal de la Bagdad a redus fondurile către regiune ca pedeapsă pentru decizia kurzilor de a exporta independent ţiţei.

În Kurdistan au operaţiuni şi companiile MOL şi Petroceltic International, prezente şi în România. Guvernul regional kurd consideră că petrolul şi gazele produse în această regiune sunt proprietatea Kurdistanului irakian şi încearcă să-l exporte fără autorizaţia autorităţilor federale de la Bagdad. La rândul său, Guvernul federal irakian estimează că energia produsă în oricare dintre regiunile Irakului aparţin întregii ţări.

Kurdistanul irakian, care se bucură de o autonomie considerabilă şi are propriile forţe de securitate, guvern şi drapel, a provocat iritarea Bagdadului atunci când a semnat contracte energetice cu firmele străine.