Fluctuatia cursului leu-euro din ultima perioada a determinat o schimbare in strategia de negociere a contractelor de inchiriere atat corporate, cat si pentru persoanele fizice, conform EuroMetropola. Astfel, clientii care incheie contracte pe termen mai scurt, de maximum 8-10 luni, prefera sa stabileasca plata chiriei in lei, pentru a se asigura ca nu vor exista diferente mari de la o luna la alta.

Potrivit consultantilor EuroMetropola, deprecierea leului in raport cu euro a dus la o cresterea a chiriei cu 15% fata de vara anului trecut, pentru contractele deja incheiate. „Daca, de exemplu, in iunie 2008 pentru un apartament de lux cu 3 camere din Sos. Nordului chiria era de 10.980 RON (contravaloarea a 3.000 euro), acum chiriasul trebuie sa-i achite proprietarului 12.810 RON. Diferenta se resimte in special in randul chiriasilor care si-au negociat salariile in lei, iar chiriile in euro”, au declarat cei de la EuroMetropla. Cu toate ca se asteapta o ieftinire pe toate segmentele din piata imobiliara, deprecierea leului nu face decat sa scumpeasca anumite proprietati.

Consultantii EuroMetropola sunt de parere ca in aceasta situatie chiriasii ar putea sa isi renegocieze contractul de inchiriere, proprietarii fiind mult mai fleibili la semnarea unui nou contract si, in multe situatii, acestia accepta o clauza prin care se prevede ca valoarea chiriei sa ramana fixa pe toata durata contractului.

In ciuda fluctuatiei cursului leu-euro, consultantii imobiliari nu intrevad o modificare in numarul cererilor pentru inchiriere. Consultantii de la EuroMetropola subliniaza ca „momentan, din cauza blocarii accesului la surse de finantare pentru achizitia de locuinte, inchirierea ramane singura optiune pentru o parte importanta a populatiei”.

Efectele deprecierii leului apar si pe alte paliere, nu numai pe cel al inchirierilor, resimtindu-se si la vanzarea proprietatilor, mai spun cei de la EuroMetropola. Cei mai multi dezvoltatori urmeaza o grila de preturi in euro, iar plata se accepta numai in euro la cursul zilei.

Sursa: EuroMetropola