Raportul, realizat pe bază de interviuri în noiembrie 2013, arată că cele mai optimiste state membre ale UE sunt ţările nordice – Suedia (70% din populaţie crede că UE se îndreaptă în direcţia bună), Finlanda (62%) şi Danemarca (61%), în timp ce cele mai pesimiste sunt ţările mediteraneene – Italia (18%), Grecia (22%) şi Portugalia (29%).

Viitorul Uniunii Europene este privit cu optimism de către 63% dintre români (11% dintre aceştia declarându-se chiar foarte optimişti).

Cele mai optimiste state membre sunt Danemarca, Irlanda, Malta, Estonia, Lituania şi Polonia, iar cele mai pesimiste sunt Grecia, Cipru şi Portugalia.

Potrivit raportului, unul din patru români crede că este destul de bine informat cu privire la problematica europeană, la o diferenţă în minus de 2% faţă de media UE28. Cei mai bine informaţi se consideră cetăţenii din Luxemburg (52%), Danemarca (48%) şi Finlanda (48%).

O altă concluzie a documentului, prezentat de către Daniela Ionescu, editor al raportului naţional Eurobarometru, este aceea că 86% dintre români susţin creşterea economică, în timp ce 27% se pronunţă pentru o evoluţie economică a UE prin îmbunătăţirea nivelului de trai al tuturor cetăţenilor UE.

Pe de altă parte, 43% au declarat că au o imagine pozitivă despre UE, Uniunea Europeană însemnând înainte de toate pentru români democraţie (37%), pace (32%) şi prosperitate economică (25%).

Principala sursă de informare a românilor este televizorul, 97% dintre ei menţionând că se uită cel puţin o dată pe săptămână la informaţii transmise în această manieră. Proporţia în care mass-media din România vorbeşte despre UE este evaluată de români ca fiind satisfăcătoare, aproape jumătate dintre respondenţi (48%) declarând acest lucru despre ceea ce prezintă posturile TV.

Gradul de familiarizare cu instituţiile europene arată că 94% dintre români au auzit de Parlamentul European (PE), 86% de Comisia Europeană (CE) şi 82% de Banca Centrală Europeană (BCE). Încrederea în aceste instituţii urmăreşte aceeaşi direcţie descrescătoare – 49% tind să aibă încredere în PE, 47% în CE şi 41% în BCE.

În strânsă legătură cu modul în care românii se raportează la o economie şi o cultură europene (susţinerea pentru măsurile adoptate, nivelul de cunoaştere a mecanismelor europene), sentimentul de apartenenţă europeană este împărtăşit de 56% dintre români, 18% dintre aceştia simţindu-se cu siguranţă cetăţeni ai UE. Ţările membre cu cele mai ridicate procente în ceea ce priveşte sentimentul de apartenenţă la cetăţenia europeană sunt Luxemburg (85%), Malta (74%) şi Finlanda (73%), iar statele cu cele mai scăzute valori sunt Italia (53%), Cipru (54%), Marea Britanie (56%) şi Grecia (58%).

La prezentarea ediţiei de toamnă a Eurobarometrului de opinie publică au mai participat şefa Reprezentanţei CE în România, Angela Filote, bloggerul şi expertul în social media Cristian Manafu, antropologul Bogdan Iancu, din cadrul SNSPA, şi Mihai Rădulescu, realizator TVR.

Sursa: Agerpres

Te-ar putea interesa și: