Precedentul record pentru Euro Interbank Offered Rate era de 0,634% şi a fost înregistrat la data de 31 martie 2010.

Dobânda Euribor reflectă condiţiile pe baza cărora băncile europene sunt dispuse să-şi împrumute fonduri între ele. Acest indicator a scăzut constant începând cu luna decembrie 2011, când Banca Centrală Europeană a început să ofere băncilor credite ieftine pe trei ani.

Traderul BNP Paribas, Patrick Jacq, susţine că scăderea Euribor la un nou record s-a datorat în mare parte deciziei BCE de a reduce dobânda overnight, "deoarece suntem într-o situaţie în care există lichidităţi masive pentru bănci".

BCE a decis joi să coboare dobânda de bază cu un sfert de punct până la 0,75%, cel mai scăzut nivel de la crearea zonei euro. În plus, BCE a redus şi dobânda la depozitele overnight la nivelul zero. De la lansarea monedei euro la 1 ianuarie 1999, BCE a modificat dobânda de referinţă de 36 de ori (de 18 ori în creştere şi de 18 ori în scădere), dar nu a redus niciodată costul creditului sub pragul de 1%.

Dobânda Euribor este stabilită zilnic de Banking Federation of the European Union (FBE) şi este utilizată ca indicator de referinţă pentru mii de miliarde de credite şi instrumente financiare în euro.
Sursa: Agerpres