Ţările emergente vor înregistra anul acesta un declin al PIB-ului de 4,7%, faţă de o scădere de 1,8% previzionată de S&P în aprilie.

Revizuirea în scădere reflectă în principal înrăutăţirea efectelor pandemiei în multe economii emergente şi un efect negativ asupra comerţului mai pronunţat decât în prognoza anterioară, precizează agenţia de evaluare financiară.

PIB-ul mediu al statelor emergente

„Estimăm că PIB-ul mediu al statelor emergente (excluzând China) se va contracta cu 4,7% anul acesta, şi va creşte cu 5,9% anul viitor. Riscurile sunt în principal în sens negativ şi sunt legate de evoluţia pandemiei”, este transmis în comunicatul S&P.

Toate ţările emergente vor înregistra pierderi economice permanente din cauza pandemiei, cele mai semnificative fiind în India, America Latină, Africa de Sud, Europa emergentă, Malaysia şi Indonezia.

FMI se aşteaptă la o contractare de 5,8% în acest an pentru economiile emergente şi în curs de dezvoltare din Europa (unde este inclusă România), urmată de o creştere de 4,3% anul viitor.

O scădere puternică a PIB-ului

Conform datelor rezultate dintr-un raport de specialitate efectuat de McKinsey Global Institute, pandemia de coronavirus ar putea avea repercusiuni asupra economiei globale, fiind preconizată o scădere de până la 8% a PIB-ului real, în 2020, dar pentru următoarele două decenii este estimat un salt economic de 8%, interval în care România ar putea beneficia de o creştere de 9%

Cercetarea, care analizează 200 de ţări, inclusiv România, cu rezultate estimate până în 2040, arată că anual sănătatea precară reduce PIB-ul real, la nivel global, cu 15%, aproape dublu faţă de estimările de scădere economică.

De asemenea, o sănătate mai bună ar putea adăuga 12 miliarde de dolari la PIB-ul global, în 2040, o creştere accelerată de 8% care se traduce printr-o evoluţie mai rapidă cu 0,4 % în fiecare an.

Prognozele citate evidenţiază faptul că România ar putea beneficia de o creştere a PIB-ului de 9% pentru acelaşi interval de timp şi de un impact al PIB-ului de 26 de miliarde de dolari în următoarele două decenii.