Declaraţia a fost făcută după ce mai mulţi IT manageri din unele companii s-au plâns că noua versiune Firefox 5 a creat anumite probleme de ordin tehnic, pentru că firmele nu pot să ţină pasul cu ritmul de lansare a noilor versiuni Firefox. Ultima versiune a fost lansată la doar 3 luni după Firefox 4.

"Avem aproximativ două milioane de downloaduri pe zi de la useri casnici", spune Dotzler, arătând că downloadurile companiilor sunt doar o picătură într-un ocean, "fracţiuni de fracţiuni de procent din baza noastră de date".

"Companiile nu au fost niciodată prioritatea noastră", adaugă oficialul Mozilla, într-un răspuns pentru un blogger influent care scrisese în ziua lansării Firefox 5 că marile companii salută noua lansare, însă au dificultăţi în a ţine pasul cu lansări "odată la 6 săptămâni".  

"Firefox 4 EOL (end of life) este ca o lovitură în stomac. Sunt în poziţia delicată în care să aleg între a lăsa pe calculatoarele companiei un Firefox 4 cu vulnerabilităţi, sau să fac upgrade la Firefox 5", spune John Walicki, omul care se ocupă de implementarea Firefox pe cele 500.000 de calculatoare ale angajaţilor IBM. Acesta se întreabă însă: "Ce garanţie am eu că Firefox 5 va ajunge la EOL când vor lansa Firefox 6?".

Răspunsul lui Dotzler a venit fără ocolişuri: "Garantăm că va fi exact aşa: Firefox 6 va fi EOL pentru Firefox 5. Şi Firefox 7 va fi EOL pentru Firefox 6".

O serie de experţi IT comentează poziţia celor de la Mozilla ca fiind destul de surprinzătoare, mai ales că dacă IBM decide să treacă pe alt browser, cei 500.000 de useri sunt pierduţi definitiv, fără ca Mozilla să se gândească măcar la o oportunitate de a-i păstra.

Este tipul de aroganţă pe care nu o doreşti să o vezi şi, mai ales, nu e tipul de aroganţă pe care Mozilla şi-o poate permite. Însă este exact ceea ce Google şi Microsoft abia aşteaptă – o Mozilla care să se împuşte singură în picior.

La nici o zi după declaraţia şefului Mozilla, Ari Bixhorn, director la Internet Explorer, a scris pe blogul său un răspuns pentru John Walicki, neoficial dar grăitor: "Noi, cei de la Internet Explorer avem o soluţie pentru clienţii corporatişti, atât cu IE8 cât şi cu IE9. Pentru aceşti clienţi, vom avea suport pentru orice versiune de IE atât timp cât Windows va avea un suport în acest sens".