Un atac asupra Arabiei Saudite, care a oprit 5% din producția globală de petrol, a cauzat cea mai mare creștere de preț înregistrată de țiței din 1991 și până acum. Oficialii americani au învinovățit Iranul, iar președintele Donald Trump a anunțat că Washingtonul este gata să se răzbune, relatează Reuters.

Mișcarea Houthi, care este aliată cu Iranul și care controlează Yemenul, a revendicat atacul, ce a afectat cea mai mare fabrică de procesare a petrolului crud din lume. Teheranul neagă orice implicare în incident și spune că este gata de „un război în toată regula”.

Câteva surse din cadrul fabricii au anunțat că Aramco, compania petrolieră saudită de stat, va avea nevoie de luni bune până să readucă producția în cotele sale normale. Estimările inițiale sugerau că ar putea dura câteva săptămâni.

În orice caz, după incident, prețul petrolului a crescut cu 19%. Este cea mai mare creștere de la Războiul din Golf din anul 1991.

Totuși, creșterea s-a mai temperat după ce președintele american Donald Trump a anunțat că va deschide rezervele de urgență din SUA, precum și după ce producătorii de pe Glob au precizat că este destule stocuri care să acopere lipsa provocată de atac.