Românul Cornel Feruţă a fost numit director general interimar al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) până când statele membre se vor pune de acord asupra succesorului lui Yukiya Amano, decedat recent, relatează Agerpres. Procedura de desemnare a directorului general, care durează circa un an în circumstanţe obişnuite, ar putea fi accelerată pentru a permite preluarea funcţiei de către noul titular în ianuarie 2020, a declarat o sursă apropiată de agenţie.

Feruţă a fost până acum coordonator şef al biroului directorului general în cadrul AIEA, practic un şef al personalului pentru Yukiya Amano în cadrul organizaţiei cu sediul la Viena. El se ocupa cu coordonarea activităţilor interne şi externe ale AIEA. Cornel Feruţă reprezentat anterior România în Consiliul Guvernatorilor AIEA şi a deţinut funcţii de conducere în Ministerul de Externe de la Bucureşti.  El fost ambasador şi reprezentant permanent al României pe lângă organizaţiile ONU şi OSCE din Viena între 2007 şi 2012.

Românul este un susţinător ferm al acordului nuclear cu Iranul, aşa-numitul Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), încheiat în 2015 de Iran, pe de o parte, şi marile puteri, pe de altă parte, China, Franţa, Germania, Rusia, Marea Britanie şi SUA în 2015, dar din care Washingtonul s-a retras unilateral anul trecut. Agenţiile France Presse şi Reuters scriu că diplomatul român este şi unul dintre favoriţii pentru a prelua frâiele agenţiei la sfârşitul perioadei de tranziţie. Ambasadorul argentinian la AIEA, Rafael Grossi, este şi el un posibil candidat.

AIEA, care reuneşte 171 de state, joacă un rol central în lupta împotriva proliferării nucleare, verificând ca statele semnatare ale Tratatului de neproliferare să îşi respecte angajamentele în domeniu.