Ce spune ministrul iranian de Externe

Într-un mesaj pe Twitter, Ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a spus că doborârea Boeingului 737-800 a fost rezultatul ”unei erori umane într-un moment de criză provocat de aventurismul SUA, care a dus la dezastru”. Totodată, președintele iranian Hassan Rouhani a transmis că Republica Islamică ”regretă profund această greșeală dezastruoasă”.

În timp ce își recunoaște vina, regimul de la Teheran dă vina tot pe Statele Unite, afirmând că, în urma atacurilor asupra bazelor americane, „numeroase centre de apărare din jurul Iranului au raportat o activitate intensificată pe radare”.

„În aceste condiții sensibile și cruciale, zborul 752 al Ukrainian International Airlines a decolat de pe aeroportul Imam Khomeini și în timp ce făcea mișcări de rotație, aeronava s-a apropiat în mod sensibil de centrul militar al Gardienilor Revoluției la o altitudine și în condiții de zbor care au făcut să pară o țintă ostilă. Din cauza acestor circumstanțe, aeronava a fost lovită neintenționat și din păcate, a dus la moartea multor iranieni și cetățeni străini”, a transmis armata iraniană.

Premierul Canadei intervine și el

„Iranul a recunoscut că zborul 752 al companiei Ukraine International Airlines a fost doborât de forțele sale armate. Obiectivul nostru rămâne ca ancheta să fie dusă la capăt, să avem resposabili, transparență și să se facă dreptate pentru familiile victimelor. Este o tragedie națională și poporul canadian este îndoliat. Vom continua să lucrăm cu partenerii noștri din întreaga lume pentru a avea o anchetă completă și amănunțită, iar guvernul canadian așteaptă deplină cooperare din partea autorităților iraniene”, a transmis Justin Trudeau, într-un comunicat.

Președintele Ucrainei dorește ca Iranul să-și sume responsabilitatea

„Acestă dimineață nu a fost una bună, dar a adus adevărul. Chiar înainte de finalizarea anchetei de către Comisia Internațională, Iran a recunoscut că a doborât avionul ucrainean. Cerem cu insistență recunoașterea deplină a responsabilității. Ne așteptăm ca Iranul să conducă o anchetă completă și deschisă, să-i aducă în fața justiției pe cei responsabili, să returneze trupurile victimelor, să ofere compensații”, este mesajul transmis de președintele ucrainean.