În urma unei decizii luate de Consiliul Local din Constanţa din acest sezon estival plasticul va fi interzis pe litoralul românesc. Astfel, Primăria promite ca la evenimentele organizate de ea, în locul farfuriilor şi paharelor din plastic vor fi folosite obiectele din materiale biodegradabile.

De unde a pornit totul

Iniţiativa vine în contextul în care, în fiecare an, la finalul sezonului estival voluntarii adună tone de deşeuri din plastic aruncate de turişti pe plajă. Zeci de mii de deşeuri sunt adunate de pe litoralul românesc, la finalul fiecărui sezon estival,  de şapte ori mai mult decât la începutul verii, mai exact.

Sute de oameni au semnat o petiţia iniţiată de organizaţia ecologistă din Constanţa şi au cerut eliminarea obiectelor din plastic de unică folosinţă de la evenimentele publice organizate de Primărie. Ulterior, consilierii au transformat ideea într-o hotărâre locală.

Cu alte cuvinte, plasticul aruncat pe plajă şi în mare se întoarce în farfuriile noastre. Instituțiile internaționale de mediu estimează că, până în anul 2050, este posibil să avem în apele Oceanului planetar mai mult plastic decât pește. Doar Dunărea aduce zilnic în Marea Neagră peste 4 tone de deșeuri din plastic, scrie antena3.