Speranțele clienților, dar și ale băncilor, pe zona de consum se leagă de creditele cu garanții ipotecare, care ocupă ponderi tot mai mari în portofoliile băncilor.
„Pentru 2011, preconizăm o creștere a economiei, fapt care credem că va determina o relansare a creditului de nevoie personale“, spun reprezentanții Băncii Comerciale Române. Semnalele date de cererea în creștere pentru aceste împrumuturi, ca și pentru celelalte tipuri, nu vor fi însă suficiente decât dacă dobânzile se vor reduce suficient pentru a face ratele suportabile.
Față de acum doi ani, nivelul mediu al dobânzii anuale efective (DAE) la creditele în lei a scăzut cu aproape 11 puncte procentuale, de la 29,6% până la 18,8%. Dobânda, în prezent, este chiar mai mică, în funcție de fiecare bancă. La împrumuturile de nevoi personale fără ipotecă, Raiffeisen Bank percepe o dobândă de 12,65%, iar la cele cu garanție ipotecară OTP Bank percepe 10,93%. Odată cu reducerea dobânzii de politică monetară a BNR, în prezent de 6,25%, dobânzile vor continua să scadă. Nu spectaculos și nici foarte rapid, dar vor scădea inclusiv sub 10%. Deocamdată, pentru refinanțarea creditelor existente, dar în viitorul nu foarte îndepărtat, cum ar fi anul viitor, vom putea vorbi și de consum.

Citiți mai multe în Suplimentul bancar distribuit gratuit împreună cu revista Capital, în numărul care va apărea luni, 6 iunie 2011.