Acesta este cel de-al doilea Crăciun pe timp de pandemie, însă spre deosebire de anul trecut, în acest an, marea majoritate a măsurilor au fost relaxate de autorități.

Guvernul a prelungi starea de alertă pe 8 decembrie și a anunțat că nu vor mai exista restricții de circulație pe timpul nopții, masca în spațiile deschise neaglomerate nu mai este obligatorie, iar oamenii pot petrece Ajunul în restaurante, asta doar dacă sunt vaccinați, trecuți prin boală sau fac dovada unui test negativ COVID.

De menționat este faptul că decizia luată de guvern vine în contextul în care România a intrat pe un trend descendent în ceea ce privește evoluția pandemiei de coronavirus, în fiecare zi fiind raportate sub 1.000 de infectări.

Printre măsurile care vor fi în vigoare de Crăciun se numără inclusiv renunțarea la carantina de noapte pentru nevaccinați și purtarea măștii în aer liber. Totodată, atât de Crăciun, cât și de Revelion, conform noilor măsuri adoptate de guvern, localurile vor fi deschise toată noaptea, însă regula privind accesul persoanelor rămâne valabilă.

Ce restricții sunt în vigoare de Crăciun și de Revelion

Mai exact, în interiorul resturantelor este permis doar accesul persoanelor care s-au vaccinat anti-covid, sau care au trecut prin boală. Totodată o nouă regulă prevede că persoanele nevaccinate pot intra și ele, co condiția să prezinte rezultatul negativ al unui test COVID, fie PCR, fie antigen. De asemenea, rămâne în vigoare regula potrivit căreia localurile pot fi ocupate doar în proporție de 50%.

În ceea ce privește programul de funcționare al cluburilor, barurilor sau al discotecilor, Guvernul a decis ca acestea să rămână închise atât în noaptea de Crăciun, cât și în noaptea de revelion. Totodată, nunțile și botezurile, dar și alte evenimente private sunt complet interzise.

O altă măsură importantă care va fi în vigoare de Crăciun, dar și de Revelion este aceea conform căreia masca de protecție nu mai este obligatorie pe stradă, cu excepţia zonelor aglomerate, magazinele şi restaurantele au program prelungit, iar accesul în mall-uri este permis şi persoanelor testate.

Totodată, în centrele, dar și în parcurile comerciale vor avea acces doar persoanele care prezintă certificatul verde, adică cei vaccinați, cei trecuți prin boală, sau cei testați negativ, iar același lucru este valabil și în cazul unităților turistice.

De menționat este faptul că, spre deosebire de anul trecut,  în acest an vor fi permise și petreceri în aer liber în noaptea de Revelion. Totodată, circulația pe timpul nopții este permisă atât în cazul persoanelor vaccinate cât și a celor nevaccinate.