Românii care vor să călătorească în Italia primesc o veste proastă. Potrivit Dpa, Italia a extins interdicţia privind călătoriile între regiuni cu puţin mai mult de o lună, din cauza creşteri ratei de contaminare pe teritoriul italian, informează Agerpres.

Mai exact, potrivit sursei citate, până pe 27 martie persoanele nu vor putea să iasă de pe teritoriul regiunii în care locuiesc, a anunţat luni noul guvern al premierului Mario Draghi.

De menționat este faptul că aceasta este una dintre primele decizii luate de onul premier, în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, guvernul lui Draghi fiind învestit pe 13 februarie.

Există și o serie de excepții. Mai exact, se pare că excepţiile vor include deplasările în interes de serviciu şi pentru urgenţe. Vizitele la membrii altor gospodării sunt posibile într-o măsură foarte limitată.

În „zonele roşii” cu risc de contaminare ridicat, oamenilor li se cere să rămână acasă pe cât posibil. Potrivit noului decret al guvernului italian, vizitele private sunt de asemenea interzise în aceste zone până pe 27 martie.

Noi reguli în Italia

Spre deosebire de alte țări, Italia, ţară cu circa 60 de milioane de locuitori, a introdus anul trecut un sistem de evaluare a riscului de contaminare pe trei niveluri, în funcţie de rata de contaminare a fiecărei municipalităţi.

În ceea ce privește restul regulilor, la fel ca și în România, măştile de protecţie sunt obligatorii în public peste tot în Italia. De asemenea, în această ţară este în vigoare o interdicţie de circulaţie de la zece seara.

Restricțiile au fost luate în contextul în care rata de contaminare a crescut recent pe întreg teritoriul Italiei. Mai exact, rata de reproducere, care arată câte persoane sunt infectate de fiecare persoană contaminată, a urcat la 0,99 în perioada situată între sfârşitul lui ianuarie şi 9 februarie. Obiectivul este ca această rată să fie menţinută sub 1.

Totodat, duminică, autorităţile Italiei au înregistrat alte peste 13.000 de noi contaminări în ultimele 24 de ore.