Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a anunțat că Republica Moldova, țară care este ținta unui război hibrid al Rusiei, va beneficia de asistență non-letală, adică în domeniul comunicării sau cibernetic. Prima parte a acestui sprijin urmează să fie primită în curând.

,,Presiunea pe care o pune Federația Rusă de o manieră malignă asupra țărilor partenere, în principal, asupra Republicii Moldova și folosirea de către Federația Rusă a acestui arsenal de instrumente din sfera războiului hibrid.

La solicitarea Chișinăului primește un răspuns din partea noastră, de aceea avem o discuție avansată și miniștrii au aprobat un pachet de colaborare cu Republica Moldova pe tot ce înseamnă asistență neletală”, a declarat secretarul general adjunct al NATO într-o emisiune difuzată de un post de televiziune din Republica Moldova.

Asistență non-letală pentru Republica Moldova

Decizia a fost luată în cadrul reuniunii ministeriale a miniștrilor Apărării din cadrul țărilor membre NATO, care a avut loc recent la Bruxelles

,,Este o combinație. Am vorbit de reziliență în zona cibernetică, în zona de comunicații, în zonele legate de educație și pregătire, pentru a avea capacitatea de a lucra cu proiecte complexe, pentru a fi siguri că există transparență. Tentația corupției nu există.

Deci, o combinație de lucruri concrete, de natură securitară, dar și de natură instituțională, pentru că ceea ce ne dorim este un stat care să poată, să funcționeze și să-și facă datoria față de cetățenii săi. O parte din ele vor fi livrate foarte curând, altele vor avea nevoie de mai mult spațiu”, a adăugat Mircea Geoană.

Chișinăul a solicitat și asistență militară

Mircea Geoană a menționat, de asemenea, că liderii de la Chișinău a solicitat și sprijin militar, iar NATO poate dar facilita acest lucru.

,,Guvernul și doamna președintă, Maia Sandu, a transmis solicitări pentru sprijin de natură militară, pentru Republică Moldova. Acest lucru se face nu prin NATO. NATO este un facilitator și mă bucur că Germania sau Marea Britanie, sau România au răspuns acestui apel”, a conchis secretarul general adjunct al Alianței.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avertizat recent că Rusia pregătește o lovitură de stat în care vor fi implicate ,,grupări criminale, precum formațiunea Șor și toate derivatele ei”, persoane din anturajul oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, precum și cetățeni străini din Serbia sau Belarus.