Potrivit unor surse, Florian Coldea, fostul director operativ al SRI, ar putea urma parcursul european pe care l-a avut Laura Codruţa Kovesi, care a fost aleasă procuror-şef european. Se pare că Florian Coldea ar fi pe listă pentru un post în conducerea noului serviciu de intelligence al Uniunii Europene, serviciu ce ar urma să fie înfiinţat în 2020, scrie inpolitics.ro.

Despre acest serviciu european de informaţii, similar unui CIA al Uniunii Europene, se vorbeşte insistent de ani buni. În 2016, era anunţată ca sigură crearea sa la Haga, anul următor, însă toate planurile au fost date peste cap de către referendumul pentru Brexit din 23 iunie 2016. Britanicii ar fi urmat să aibă un cuvânt greu de spus în cadrul respectivei structuri, însă tocmai ei criticau dur inițiativa, arătând că înfiinţarea unui astfel de serviciu de informaţii nu are acoperire în tratatul european.

Înfiinţarea serviciului de informaţii a intrat în linie dreaptă

Se pare că, după recentele alegeri europene și votarea noii Comisii Europene, problema creării serviciului a revenit în atenţie, spun surse de la Bruxelles. După Anul Nou, proiectul ar urma să intre în linie dreaptă, în paralel cu apropierea momentului cînd va intra în funcțiune Parchetul European.

O variantă analizată ar fi ca serviciul de informaţii să funcționeze pe lângă Parchetul condus de Laura Codruţa Kovesi. În prezent, este funcțional Centrul de Informații și Situații al Uniunii Europene, un organism de informații al Serviciului de acțiune externă al Uniunii, sub autoritatea Înaltului Reprezentant al UE, ca și agenția Europol, cu puteri destul de limitate.