Desi segmentul spatiilor de birouri s-a dovedit a fi, pana acum, cel mai putin afectat de criza imobiliara, in ultimele luni am asistat la reasezari de preturi si pe acest segment, iar specialistii Esop preconizeaza ca acesta este doar primul val. Preturile au ajuns la valoarea lor de la inceputul anului, asadar au scazut de la 20-21 de euro/mp la 17-18 euro/mp.

“Incepand cu sfarsitul anului 2007 si inceputul lui 2008, s-a inregistrat o crestere semnificativa de pret pe acest segment, de la 17 la 20 de euro/mp. Situatia a fost alimentata atat de zvonurile privind cresterea pretului materialelor de constructie cat si de cererea foarte mare de spatii de birouri existenta in piata in acel moment. Daca, in continuare, chiriile au ramas la acel nivel ridicat pentru o perioada, era normal sa vina momentul in care sa coboare. “, a explicat Mirela Raicu, partener Esop Consulting.

“Consideram ca era normal sa apara acest fenomen si, mai mult decat atat, credem ca este un semn clar de maturizare a pietei: se observa o mai mare atentie la semnalele pietei, si o mai mare deschidere in cautarea desolutii corespunzatoare. Corectia pretului si adaptarea lui la conditiile si la cerintele pietei este indicatorul faptului ca tranzactiile vor fi posibile in perioada urmatoare, ca piata nu se va bloca si, mai ales, sunt dovada faptului ca pretul anterior a avut o justificare conjuncturala si pe termen scurt”, a declarat Mirela Raicu.