Un nou sistem de leasing la Daewoo, de saptamina trecuta. Daewoo Automobile Rominia a introdus un nou sistem de leasing financiar. Pretul de pornire al masinilor este acum cu 5% mai mic, iar contractele pentru unu, doi sau trei ani se adreseaza inclusiv persoanelor fizice. in costul contractului de leasing este inclusa si asigurarea full casco a masinii, iar ratele lunare pornesc de la 58 USD pe luna la Tico, 73 USD pe luna la Matiz, 140 USD pe luna la Cielo si 195 USD, respectiv 265 USD lunar la Nubira II si Leganza.

Premiu pentru ministrul finantelor. Mihai Nicolae Tanasescu, titularul portofoliului finantelor publice i Guvernul Adrian Nastase, este laureatul premiului „Speranta imbunatatirii politicilor economice i 2001” acordat de revista Invest Rominia luni, 19 martie a.c. Argumentul juriului a fost acela ca Tanasescu este omul politic care itruneste cel mai mare orizont de asteptare pentru anul 2001.

Guvernul nipon acorda Rominiei 650 de mii de dolari pentru reforma sectorului de irigatii. Creditul, nerambursabil, este acordat i cadrul actiunii de pregatire a proiectului de reabilitare si reforma a sectorului de irigatii ce urmeaza a fi semnat de Guvernul Rominiei si Banca Mondiala. Guvernul Rominiei discuta cu Banca Mondiala acordarea unui imprumut i valoare de 50-75 milioane dolari, destinat reabilitarii sistemelor de irigatii din Rominia.

Guvernul a reglementat modul de vinzare a spatiilor comerciale de stat. Spatiile comerciale aflate i administrarea consiliilor judetene sau a consiliilor locale, precum si spatiile comerciale din patrimoniul regiilor autonome de interes local vor putea fi vindute, conform unui proiect de lege adoptat de Guvern, prin licitatie publica cu strigare, sau, dupa caz, prin negociere directa. Prevederile proiectului de lege sunt aplicabile spatiilor comerciale situate i imobilele aflate i zona de protectie a unui monument, precum si spatiilor comerciale situate i imobilele reglementate de Legea nr. 10/ 2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv i perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, i urmatoarele cazuri: cind fostul proprietar a primit despagubiri potrivit acordurilor internationale icheiate de Rominia; cind persoana idreptatita a pierdut dreptul de a solicita i justitie masuri reparatorii i natura sau prin echivalent; cind persoana idreptatita a optat pentru masuri reparatorii prin echivalent, i conditiile legii.

Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei aloca 100.000 de dolari pentru un portal e-commerce. Proiectul, realizat i colaborare cu companii din domeniul IT&C va cuprinde atit servicii business-to-consumer cit si business-to-business, principalele fonduri pentru dezvoltarea platformei urmind a fi suportate de companiile private implicate i proiect. in opinia ministrului Comunicatiilor, globalizarea si alinierea Rominiei la comertul international este extrem de importanta, companiile interne avind posibilitatea, prin dezvoltarea Internetului, sa se racordeze la industria internationala, obtinind astfel o piata mult mai larga de desfacere.

Sisteme de explorare clinica de ultima generatie. La clinica Olimp Medical din Bucuresti a fost adus cel mai performant sistem de explorare ecografica din lume, la ora actuala. Este vorba despre sistemul HDI 5000 SonoCT, produs de firma ATL – o companie Philips Medical Systems. Testarea are scopul de a demonstra posibilitatile exceptionale de diagnosticare, prin combinarea achizitiilor tehnologice de ultima ora i domeniu: SonoCT, panoramic, 3D, modalitati diverse de explorare cu substanta de contrast etc. Un sistem similar, HDI 5000, isa mult simplificat, a fost selectat de NASA, si trimis pe 8 martie a.c., pe noua statie orbitala internationala pentru studierea efectelor microgravitatiei asupra astronautilor.

Finantarea achizitiei de bunuri, i atentia investitorilor. Reprezentanti ai Fondului de investitii „Enterprise Investors” sunt la ora actuala i negocieri cu potentiali parteneri romini pentru ifiintarea unei institutii financiare pentru acordarea de credite pentru achizitia de bunuri de consum. Fondul polonez de investitii nu se afla la prima finantare de pe piata romineasca. in anul 1999, a participat impreuna cu un consortiu de firme la finantarea Mobil Rom SA. Fondurile disponibile i anul 2001, pentru programele de investitii i tari central si est europene, altele decit Polonia, se cifreaza la 60 milioane de dolari. in Polonia, Enterprise Investors a ifiintat i 1997 prima companie de „consumer finance”, care i trei ani si-a marit de cinci ori valoarea de piata.

Ad Print are site si revista. La sfirsitul saptaminii trecute, Millenium Image and Comunication Group, organizatorul festivalului de grafica publicitara Ad Print, a lansat site-ul oficial si revista festivalului. Revista cuprinde imagini ale lucrarilor nominalizate i concurs, la ultima editie, opinii ale juriului si ale reprezentantilor agentiilor prezente la festival. Site-ul www.adprint.ro contine retrospective ale festivalurilor din 98, 99 si 2000, precum si informatii despre festivalul din acest an. Totodata, timp de o luna, toate lucrarile prezente anul acesta la festivalul de le Sinaia vor fi expuse la clubul Twice din Bucuresti .