RAND Corporation va informatiza MAE. Agentia americana de Comert si Dezvoltare (TDA) ofera Ministerului de Externe un credit nerambursabil de 120.000 de dolari pentru un studiu de fezabilitate referitor la modernizarea sistemului informational. Proiectul va fi realizat de RAND Corporation i colaborare cu MAE, iar coordonator din partea americana va fi ambasadorul Robert Hunter, responsabil de programe al companiei pentru domeniul politico-strategic. Hunter este fostul ambasador al SUA la NATO. RAND Corporation si MAE au mai semnat un contract separat, ale carui costuri totale de capital sunt estimate la aproximativ 4 milioane de dolari.

Ex-Im Bank din SUA sustine vinzarea de echipament medical i Rominia. Export-Import Bank din Statele Unite (Ex-Im Bank) va sprijini, prin doua garantii de credit, exportul unor echipamente medicale i valoare de 59 milioane de dolari catre Ministerul romin al Sanatatii, echipamente destinate spitalurilor si clinicilor din Rominia. Un numar de 18 companii americane participa la vinzarea de module de sterilizare, unitati de electrochirurgie, aparatura de monitorizare a pacientului si sisteme de ecocardiografie, care vor sprijini modernizarea sectorului sanatatii din Rominia. Ex-Im Bank ofera o garantie de 21 milioane de dolari pentru un credit ce va fi acordat de Deutsche Bank AG, New York, pentru a sustine achizitionarea de catre Ministerul romin al Sanatatii a unor echipamente medicale i valoare de 23 milioane de dolari de la STERIS Corporation si de la furnizorii Valleylab, ATL Ultrasound, Bothell, Stryker International Ltd., Kalamazoo si Radionics. Ex-Im Bank este o agentie guvernamentala independenta din SUA, care sprijina finantarea exporturilor americane mai ales pe pietele i curs de dezvoltare, prin furnizarea de credite, garantii si asigurari.

Banca Mondiala invita la dialog. Pentru a facilita obtinerea unui numar cit mai mare de comentarii din partea opiniei publice, privind Strategia de Asistenta pentru Rominia (CAS) si pentru o cunoastere cit mai larga a proiectului acestei strategii, Banca Mondiala a pus pe Internet acest proiect. Adresa site-ului este: www.worldbank.org/romaniacas. in capitolul „Welcome”, se gasesc instructiuni de folosire a site-ului, i engleza si i romina. Textul preliminar al CAS se gaseste i capitolul „CAS documents”, de asemenea i romina si i engleza. Comentarii si observatii se pot face fie i cadrul unui forum public, un „chatroom”, fie sub forma unor mesaje confidentiale adresate echipei de elaborare a CAS. Mesajele pot fi adresate atit i engleza, cit si i romina. Perioada i care se pot trimite mesaje este de pina la 1 februarie.

Carpatcement Rominia SRL. Aceasta este noua denumire a firmei HZ Management Rominia. Societatea va coordona activitatile din domeniul cimentului ale grupului Heidelberger Zement i Rominia si va sprijini fabricile de ciment i activitatea de management, financiara, comerciala, de investitii si de dezvoltare. HZ Rominia si-a iceput activitatea i 1998, prin achizitionarea pachetului majoritar la fabrica de ciment Moldocim Bicaz, si controleaza pachetul majoritar la fabrica de ciment si var Casial Deva. in 1999, HZ Rominia a devenit actionar majoritar al fabricii de var Temelia. Prin filiala Exploatari Cariere, detinuta i proportie de 100%, HZ este actionar majoritar i sapte societati de agregare care au i subordine 13 fabrici de exploatare.

Apare un nou site de informatii juridice. Codex Online SA este o companie creata la Luxembourg cu citeva luni i urma, i parteneriat cu IBM Global Services, IBM NetGeneration si XYZ Productions SA. Codex Online a dezvoltat un nou site de informatii juridice, www.codex-online.com. lansind de fapt un nou concept: o comunitate compusa dintr-o retea globala de colaboratori si parteneri, construita i jurul unui site axat pe doctrina juridica. Membrii comunitatii pot interactiona itre ei prin acest site, prin articole si comentarii la texte juridice. Site-ul ofera si o gama de servicii, cum ar fi furnizarea de informatii legislative prin e-mail sau oferirea unei baze de documente juridice ce va contine, pina la sfirsitul anului, o cantitate importanta de acte juridice din toata lumea.

Crestere de 50 % pentru Air France i Rominia. Air France Rominia a anuntat o crestere de peste 50 % a numarului de pasageri transportati i anul 2000, fata de 1999. Compania franceza a ocupat locul al doilea i clasamentul transportatorilor aerieni care opereaza i Rominia, dupa Tarom. Principalul factor care a condus la obtinerea acestui rezultat il reprezinta introducerea celui de-al doilea zbor zilnic spre Paris si cresterea numarului de corespondente. Daca primul zbor oferea pasagerilor 87 de corespondente posibile, cel de-al doilea a ridicat numarul corespondentelor la 253. Dintre pasagerii cursei Bucuresti-Paris, peste jumatate sunt i corespondenta si isi continua calatoria pe una dintre celelalte curse Air France.