Tranzitarea strimtorilor turcesti va fi negociata i septembrie. O comisie mixta romino-turca se va itruni la Constanta, i prima saptamina a lunii septembrie, pentru a discuta problema tranzitarii navelor rominesti prin strimtorile turcesti. Intentia partilor este de a evita aparitia unor cazuri similare celor i care au fost implicate navele S.G. Entreprise si Iris Star, blocate recent de autoritatile turce pe motiv ca nu respecta reglementarile privind lungimea ambarcatiunilor. Ministrul romin al transporturilor, Anca Boagiu, a declarat ca „i cadrul discutiilor se va conveni ca, i situatia i care vor mai aparea astfel de probleme, sa comunicam imediat, i vederea rezolvarii situatiei”. Convocarea comisiei mixte a fost decisa de oficialul romin i urma unei discutii telefonice avute cu secretarul de stat turc isarcinat cu problema strimtorilor.

CFR isi modernizeaza reteaua de telecomunicatii. Companiile Alcatel, Siemens, Nortel Telecommunications, Ericsson si NK Communication Finlanda si-au depus ofertele de participare la licitatiile organizate de Compania Nationala de Cai Ferate – CFR SA i vederea achizitionarii de echipamente de comutatie, respectiv de cablu cu fibra optica, destinate modernizarii retelei de telecomunicatii a societatii. Emanoil Culda, director de exploatare CFR SA, a declarat ca Siemens AG, Nortel si Alcatel au ofertat la prima licitatie, care are ca obiect gasirea unui furnizor de echipamente de comutatie, respectiv de aparatura ISDN, i cadrul unui proiect finantat de Banca Mondiala. La cea de-a doua licitatie, destinata achizitionarii de cablu cu fibra optica, au depus oferte companiile Ericsson Croatia, Siemens AG Germania si NK Communications Finlanda.

Prismatown construieste primul pasaj rutier subteran din tara. Pasajul va traversa subteran DN 1(E 60), la kilometrul 20 si va realiza accesul spre cele doua complexuri comerciale Prisma de la iesirea din Otopeni. Investitia se va ridica la peste doua milioane de dolari, incluzind teren, infrastructura si constructie. Scopul pasajului este sa sporeasca gradul de
siguranta atit i traficul pe DN 1, cit si al clientilor „Orasului Cumparatorilor”.

Posturi ONU pentru expertii romini. Specialistii rominii pot candida pentru trei posturi care sunt vacante i structura Centrului ONU din Nairobi (Kenya), desi Rominia nu face parte din „statele donatoare”, a anuntat Ministerul Mediului. Domeniile de activitate sunt doua posturi resurse umane, activitatea urmind a se desfasura la Nairobi, si un post de director de proiect GEF, cu termen de depunere a dosarului la 15 septembrie, activitatea urmind sa se desfasoare la Atena. Contractele de munca se vor icheia pe o perioada de doi ani.

Oamenii de afaceri bucuresteni reabiliteaza scolile. Comunitatea oamenilor de afaceri bucuresteni a preluat lucrarile de reparatii si igienizare i 116 unitati de ivatamint din totalul de 200 prezentate de primarul general Traian Basescu. Valoarea investitiilor se ridica la 21,8 miliarde de lei. Primaria Capitalei a alocat 30 de miliarde de lei pentru efectuarea lucrarilor de reparatii i cele 80 de unitati de ivatamint nepreluate de comunitatea oamenilor de afaceri. Traian Basescu a precizat ca, i urma acestei initiative, anul scolar va icepe i bune conditii i toate unitatile de ivatamint bucurestene, exprimindu-si convingerea ca va fi primul an i care nu vor aparea epidemii i scoli. intre firmele care vor asigura lucrari de reparatii la unitatile de ivatamint care necesita investitii se numara McDonald’s, Spring Time, Tofan Group, Media Pro Group, Hidroconstruct, Luxten, Ana Group, CFR-Marfa, Centrala CFR, Aeroportul International Otopeni.

Calculatoare pentru orfani. Compania finlandeza Fortum Engineering a donat tehnica de calcul de ultima ora orfelinatului Tatarasi din judetul Iasi. Firma care a donat calculatoare performante, i valoare de citeva mii de dolari, celor 80 de orfani este implicata i proiectul de reabilitare a termocentralei Iasi II Holboca si Suceava. Reabilitarea celor doua centrale se realizeaza cu fonduri externe atrase de Fortum de la banci finlandeze.

Caravana de informare privind impozitul pe venit. Pentru a atinge o masa cit mai mare si diversificata de oameni din principalele orase ale tarii, Caravana va efectua un tur de informare cu popasuri de cite o zi i orasele Craiova, Arad, Timisoara, Oradea, Baia Mare, Cluj Napoca, Tirgu Mures, Brasov, Suceava, Iasi, Galati si Constanta. La nivelul fiecarui oras se va realiza, i cursul diminetilor, pe parcursul a mai bine de trei ore, un stand pentru transmiterea directa de informatii privind reforma fiscala. Cu icepere de la ora 13.00 se vor organiza conferinte de presa pe tema noului sistem de impunere a veniturilor persoanelor fizice.

Linie deschisa cu primul ministru. Guvernul a inaugurat linia deschisa de telefon 01-80.80.888, la care premierul si consilierii sai vor raspunde itrebarilor cetatenilor. Linia poate fi utilizata din orice punct al tarii, de la telefon public sau privat si de la telefoane din reteaua Dialog (Connex urmind a fi conectat peste putin timp).