"În lipsa unui acord asupra bugetului european, Comisia Europeană va prezenta un nou proiect de buget pentru 2015", a rezumat oficialul european într-un mesaj postat pe Twitter.

Negocierile privind la bugetul, care ar urma urmează să atingă suma de 140 de miliarde de euro în 2015, au fost întrerupte vineri, din cauza unor dezacorduri între membri.

Parlamentul European condiţionează – la fel ca în anii precedenţi – aprobarea bugetului pentru 2015 de ajungerea la un acord asupra ajustărilor bugetului din 2014, grevat cu aproape 30 de miliarde de euro reprezentând facturi neplătite.

"Este necesar să dăm un răspuns concret problemei insuportabile a facturilor neplătite care se strâng pe birourile Comisiei", a declarat deputatul francez Jean Arthuis.

Aceste facturi neachitate "pun în pericol credibilitatea autorităţii europene şi alimentează argumentele eurofobilor", a adăugat el.

Suma plăţilor prevăzute, de 140 de miliarde de euro, este mai mare cu 3,3% decât cea prevăzută în bugetul iniţial pentru 2014, cu o creştere de 24,5% la Cercetare şi Educaţie. În schimb, Parlamentul European reclamă 146,1 miliarde de euro, cu 8,1% mai mult decât în 2014.

După eşecul ajungerii la un acord până la termenul limită din nopatea de luni spre marţi, la ora 1.00, ora României, Comisia Europeană va prezenta un nou proiect de buget, care va fi negociat din nou, în vederea unui vot al deputaţilor în sesiune plenară pe 17 decembrie. În cazul în care nici atunci nu va exista un acord, ar putea fi declanşată procedura de plată lună de lună.

Delegaţia Parlamentului European însărcinată cu negocierile cere plata imediată a 4,7 miliarde de euro reprezentând "facturi urgente".

Anumite state membre şi Comisia Europeană ar vrea să poată să recurgă la un fond "pentru situaţii neprevăzute", de aproape cinci miliarde de euro. Alte state membre, însă – în principal cele care contribuie cel mai mult la buget, ca Franţa şi Germania – se opun categoric, invocând ortodoxia bugetară.