Decizie fără precedent a fost luată la Bruxelles. Guvernul Dăncilă și, implicit România, au pierdut o funcție la nivelul Curţii Europene de Conturi. Concret, europarlamentarii din Comisia de control bugetar a Parlamentului European nu au fost de acord ca vicepremierul Viorel Ștefan să ocupe o poziţie de membru al Curţii Europene de Conturi. El a fost candidatul propus de România pentru a accede în această funcție.
Motivul: rezultatele slabe ale luptei anticorupție din România, lucru care a fost arătat de mai mulți europarlamentari, potrivit unui comunicat al Parlamentului European.

Astfel, România a pierdut prin Viorel Ștefan acest post, în favoarea lui pronunțându-se doar 8 europarlamentari iar 12 au fost împotrivă. Ei au acceptat candidatura Ivanei Maletic, din Croația, care a obținut 11 voturi pentru, 8 împotrivă și două abțineri. O decizie finală se va lua însă săptămâna viitoare.
Trebuie spus că dacă în Parlamentul European unul dintre candidați nu obține o opinie favorabilă, atunci se va cere Consiliului să retragă această nominalizare și să propună un alt candidat.

Situația dezastruoasă în care este implicată România a fost analizată și de europarlamentarul Siegfried Mureșan (PNL). El a spus că România nu pierde această poziţie, ea poate fi ocupată de îndată ce Guvernul României va propune un candidat care să corespundă criteriilor de competenţă şi să convingă europarlamentarii din Comisia de control bugetar.

“Cel mai mare eșec al Președinției române a Uniunii Europene. Parlamentul European a respins candidatul propus de Guvernul Dăncilă la Curtea de Conturi. Comisia de control bugetar (CONT) a Parlamentului European a respins mai devreme propunerea Guvernului Dăncilă pentru poziția de membru al Curții Europene de Conturi. Candidatul propus de Guvernul Dăncilă a fost Viorel Ștefan, viceprim-ministru fără portofoliu în Guvernul Dăncilă și membru vechi al PSD Galați. România nu pierde această poziție, ea poate fi ocupată de îndată ce Guvernul României va propune un candidat care să corespundă criteriilor de competență și să convingă europarlamentarii din Comisia de control bugetar”, a arătat Mureșean pe pagina sa de socializare.

În opinia sa, Guvernul României nu reușește să obțină nimic în Europa, deși deține președinția rotativă a Uniunii Europene. “Locul de membru în Curtea de Conturi care s-a supus astăzi la vot era destinat țării noastre, Viorel Ștefan nu a concurat cu vreun alt candidat din alt stat membru, nu a existat contracandidat. Cu toate acestea, candidatul Guvernului Dăncilă nu a reușit să convingă. Guvernul Dăncilă nu reușește să obțină nici măcar ceea ce se cuvine de drept țării noastre.

A avut 8 voturi pentru și 12 voturi împotrivă. Votul a fost secret, dar numărul de voturi de fiecare parte confirmă că au votat împotriva sa colegi din mai multe grupuri politice, inclusiv din ALDE. Menționez că am fost în sală la momentul votului, am urmărit sesiunea de vot, dar nu am votat de vreme de ce au fost prezenți suficienți membri plini și membri supleanți din Comisia CONT, eu nefiind membru în comisia respective”, a punctat europarlamentarul PNL.

.