Pretul petrolului va fi anul acesta de aproximativ 105 dolari/baril urmand sa scada treptat pana la nivelul de 80 de dolari/baril, se precizeaza intr-un raport de cercetare elaborat de catre analistii Erste Group.

„Am majorat prognoza noastra pentru titei pe 2008 (la 105 USD pe baril) si pe viitor cu o scadere treptata pana la 80 USD pe baril, care ar trebui sa ramana durabila pe termen lung, in rand cu prognoza noastra pentru raportul EUR/USD”, se mentioneaza in documentul citat.

„Cat despre marje, ne asteptam la o scadere pe termen mediu a marjelor pentru rafinarii din cauza presiunii exercitate de oferta mai mare, in timp ce marjele din sectorul petrochimic ar trebui sa inregistreze o usoara revenire in anii care urmeaza, cu scaderea preturilor la hidrocarburi.

In ceea ce priveste companiile din ECE, evidentiem in continuare companiile expuse in upstream (OMV, Petrom) sau rafinariile cu o pondere ridicata a productiei de motorina (MOL) pe termen scurt”, declara autorul raportului, Jakub Zidon.

Sursa: Este Group