Centralele termice de apartament cunosc o utilizare mai intensă în perioadele cu temperaturi scăzute, ca parte a nevoii de a acoperi un necesar mai mare de căldură. Potrivit specialiștilor Ariston Thermo România, în sezonul rece utilizatorii sunt înclinați să facă o serie de greșeli care pot afecta modul de funcționare a echipamentului.

Lipsa unei verificări atente a centralei şi instalaţiei termice este o greşeală des întâlnită. Revizia întregului sistem înainte de instalarea frigului este esenţială pentru a putea detecta şi corecta eventuale disfuncţionalităţi. 
Pe de altă parte, verificarea presiunii din instalaţie şi corectarea la o valoare cuprinsă între 1,5 bar – 2 bar este recomandată ca măsură de prevenire a presiunilor prea ridicate în instalaţie. Nu în ultimul rând, trebuie luaţi în considerare şi robineţii cu cap termostat ce pot corecta diferenţele de temperatură. Dacă există diferenţe mari de temperatură între camerele aceluiaşi imobil, se vor instala astfel de robineţi care ajută la ajustarea termică a încăperilor pentru o distribuţie mai echilibrată a căldurii.

Potrivit specialiştilor Ariston Thermo România există câteva reguli de bază care trebuie respectate astfel încât utilizatorii să evite eventuale probleme în utilizarea centralei termice de apartament. Verificarea tehnică periodică din doi în doi ani (VTP) şi desfăşurarea de reviziianuale reprezintă unii dintre cei mai importanţi paşi de respectat. Asigurat de o firmă de service cu autorizaţie ISCIR specifică, VTP-ul acoperă verificarea dispozitivelor de control, de reglare şi siguranţă a gazelor arse, dar şi reglarea instalaţiei de ardere şi menţinerea condiţiilor iniţiale de instalare. 
Verificarea presiunii de funcţionare a centralei şi a coşului de evacuare se înscrie în seria regulilor de urmat când vine vorba de modul de folosire al centralei termice.Curăţarea periodică a coşurilor de fum sau a kit-urilor de evacuare este o acţiune recomandată a se face o dată pe an, înaintea începerii sezonului rece, pentru a evita depuneri care pot îngreuna evacuarea fumului. De asemenea, montarea filtrelor pentru agentul termic din instalaţie şi a sistemelor anticalcar pe alimentarea cu apă a centralei este o altă regulă de urmat pentru a beneficia de o exploatare corectă şi sigură a centralei termice.

Reducerea pierderilor de aer cald este o altă modalitate de creştere a randamentului centralei termice pe gaz. În acest sens se recomandă verificarea izolaţiei geamurilor, a uşilor de intrare şi a altor elemente constructiveale imobilului. De asemenea, este recomandat ca radiatoarele să nu fie acoperite cu obiecte ce pot bloca schimbul de căldură.