Potrivit ministrului Sănătăţii, această formă de gripă are forme de manifestare uşoare şi medii.

„Nu putem afirma că ne confruntăm cu un sezon gripal mai sever faţă de sezonul precedent, ci că s-a înregistrat un număr mai mare de decese, mai devreme. Diferenţa e că avem un număr mai mare de cazuri şi un număr mai mare de cazuri confirmate clinic. Gripa evoluează pe tot teritoriul ţării, chiar dacă la intensităţi diferite. Din fericire, această gripă este datorată unei tulpini care are forme uşoare şi medii de manifestare, tulpina inclusă în vaccinul achiziţionat de către Ministerul Sănătăţii şi în vaccinurile din România,” a declarat Sorina Pintea.

Ca urmare a anunțului de epidemie de gripă, Ecaterina Andronescu, ministrul Educației, a făcut o serie de declarații cu privire la posibilitățile de întrerupere a cursurilor școlare:

Astfel, cursurile vor fi suspendate doar în clasele în care sunt bolnavi mai mult de 20% dintre elevi. Direcţiile de sănătate publică au trimis medici sau asistenţi medicali în şcolile care nu au cabinete, iar inspectoratele şcolare raportează zilnic situaţia din teritoriu. Deocamdată au fost suspendate cursurile pentru următoarele două zile în 14 unităţi şcolare din Bucureşti şi în toate grădiniţele din municipiul Alexandria, în judeţul Teleorman.