Dragoș Damian, reprezentant PRIMER, a declarat marți pentru g4media.ro, că materiile prime pentru medicamente precum cele care tratează febra și durerile au înregistrat creșteri de prețuri. Cu toate acestea, medicamentele nu vor avea un preț mai ridicat, pentru că acestea sunt reglementate, dar nu se știe deocamdată dacă toți producătorii vor putea suporta majorarea prețurilor la materii prime.

China și India au restricționat exportul de materii prime

După ce cele două țări au decis să facă acest lucru, unele țări europene au început să își facă stocuri de medicamente, astfel că este de așteptat ca și acestea să impună restricții la exporturi.

„China și India încep să restricționeze exporturile de materii prime. Sunt țări europene, precum Danemarca și Germania, care au început să facă stocuri de medicamente. Este evident că dacă aceste țări încep să-și facă stocuri, vor restricționa exporturile”, a declarat Damian.

Au crescut cu 25% prețurile la materiile prime pentru Paracetamol și Ibuprofen

În general au crescut preturile materiilor prime pentru medicamente care tratează febra și durerea, simptome asociate cu coronavirusul. Deocamdată prețul medicamentelor nu va crește, acestea fiind reglementate, dar există riscul ca la un moment dat unii producători să nu mai poată suporta costurile de producție.

Românii au început să facă stocuri de medicamente

Pe termen scurt nu vor fi probleme de producție și aprovizionare, a mai spus Dragoș Damian, producătorii având stocuri de materii prime până în iunie. Reprezentantul PRIMER a mai spus că românii au început să își facă stocuri de medicamente, dar recomandă cetășenilor să nu facă acest lucru.

„În farmacii sunt medicamente, dar se observă că cetățenii încep să își facă stocuri, ceea ce noi nu recomandăm, în primul rând pentru că medicamentele au un termen de valabilitate și, în al doilea rând, pentru că trebuie administrate doar la indicația medicului”, a adăugat Damian.

Acesta a precizat că, așa cum este și recomandarea generală a Organizației Mondiale a Sănătății, bolnavii cronici trebuie să aibă un stoc de medicamente pentru trei luni.