Enterprise Investors a finalizat joi tranzacţia prin care a preluat integral reţeaua de supermarketuri Profi Rom Food, prin intermediul fondului de investiţii Polish Enterprise Fund VI (PEF VI), pentru 66 milioane de euro.

„PEF VI, un fond de private equity administrat de Enterprise Investors (EI), a finalizat astăzi tranzacţia în valoare de 66 milioane euro pentru achiziţionarea Profi Rom Food Group, unul dintre cele mai mari lanţuri de supermarketuri din România. Consiliul Concurenţei a aprobat această tranzacţie în luna ianuarie 2010. PEF VI, împreună cu o echipă de management cu experienţă în retail, controlează acum 100% din acţiunile Profi Rom Food, Albinuţa Shops şi DT Logistic, preluate de la o companie olandeză”, se arată într-un comunicat al EI.

Investiţii în extindere

Profi Rom Food Group, înfiinţat în 1999, este unul dintre cele mai mari lanţuri de supermarketuri din România, şi operează în prezent 67 de magazine în 48 oraşe din România. În 2009, reţeaua a avut vânzări totale de 600 milioane lei (140 milioane euro) în 2009, mai mari cu aproape 40% decât în 2008.

„Profi este o investiţie foarte atractivă pentru Enterprise Investors, care are o experienţă vastă în investiţii în retail, inclusiv în Romania. Intenţionăm să dezvoltăm compania prin îmbunătăţirea operaţiunilor şi prin deschiderea de noi magazine”, a declarat, în comunicat, Cristian Nacu, partener al EI.

La rândul său, Gunter Grieb, directorul executiv al Profi, a menţionat că obiectivul companiei este dublarea numărului de magazine în câţiva ani.

220 mil. euro în retail

Enterprise Investors administrează şapte fonduri de private equity şi venture capital ce totalizează 1,7 miliarde euro. Până în prezent, fondurile au investit 1,3 miliarde euro în 115 companii şi au vândut 91 de investiţii cu venituri totale de 1,4 miliarde euro.

EI a investit în sectorul de retail, 220 milioane de euro până în prezent. Între 2005 şi 2007, Enterprise Investors, prin PEF V, a fost investitor în reţeaua de supermarketuri Artima, vândut în urmă cu trei ani grupului Carrefour.

În cadrul tranzacţiei Profi, cumpărătorul a fost asistat de Ernst & Young (consultant financiar) şi Schoenherr şi Asociaţii (consilier juridic), iar vânzătorul de PricewaterhouseCoopers (M&A Lead Advisor) şi de RTPR Allen & Overy.

SURSA: Mediafax