Iată ce s-a întâmplat cu o parte dintre aceştia de atunci şi până acum.

Kenneth Lay
Kenneth Lay, fondatorul şi preşedintele Enron, a murit pe 5 iulie 2006, puţin peste două luni după ce s-a judecat cazul său (şi da, oamenii apropiaţi lui insistă că este într-adevăr mort). Deoarece a murit înainte de a putea face apel, condamnarea sa pentru 10 capete de acuzare a fost ştearsă.
Linda Lay
Ca urmare a morţii soţului său, Linda Lay a rămas să se confrunte cu o largă varietate de dosare în instanţă şi cu procedurile de protecţie în cazul falimentului, dintre care unele continuă şi astăzi. Ea îşi împarte timpul între Colorado şi cele câteva condominiumuri de lux pe care le are în Houston. Singura casă pe care o are în proprietate este în prezent scoasă la vânzare pentru 6,9 milioane de dolari.
Jeffrey Skilling
Jeffrey Skillin, fostul director executiv şi arhitectul modelului de afaceri Enron, este în închisoare în Englewood, Colorado, de cinci ani într-o sentinţă de 24 de ani pentru conspiraţie, fraudă şi comerţ cu informaţii interne. El continuă să îşi susţină nevinovăţia, iar în noiembrie 2011 a depus a doua petiţie către Curtea Supremă a SUA pentru un nou proces.
Andy Fastow
Andy Fastow, fostul director financiar şi, la un moment dat, protejatul lui Skillin, a pledat vinovat pentru două capete de acuzare şi a negociat o reducere a pedepsei la 10 ani de închisoare în schimbul mărturiilor sale. În final el a a ajuns să stea după gratii doar cinci ani, cu ultimele luni petrecute acasă şi în slujba unei firme de avocatură din Houston. Sentinţa sa se termină în 17 decembrie 2011.
Sherron Watkins
Sherron Watkins, vicepreşedintele Enron care a avertizat lumea de faptul că Enron va „imploda într-un val de scandaluri contabile“, şi-a câştiga faima ca informator, dar ea spune că eticheta a făcut-o „radioactivă“ în lumea afacerilor. Watkins îşi câştigă existenţa printr-un circuit de conferinţe, la care – spune ea – grupuri de afaceri şi studenţi încă sunt dorinici să audă despre Enron.
Michael Kopper
Michael Kopper, primul executiv al Enron care a acceptat să cadă la învoială cu FBI, a stat doi ani în închisoare pentru conspirarea cu Fastow care a jupuit Enron de milioane de dolari. Se pare că el lucrează la un centru medical din Huston care este specializat în testări HIV/SIDA, tratament şi educaţie.
Richard Causey
Richard Causey, fostul contabil şef care a pledat vinovat mai puţin de două luni înainte de a fi judecat alături de Lay şi Skilling, şi-a încheiat cei cinci ani şi jumătate de închisoare în octombrie 2011. Acum este contabil independent în Houston.
Arthur Andersen LLP
Arthur Andersen LLP, firma contabilă a Enron, a fost condamnată în 2002 pentru un singur cap de acuzare şi anume obstrucţionarea justiţiei prin distrugerea unor documente legate de Enron. Acest aspect a scos efectiv din afaceri o firmă de 89 de ani care se plasa în primele cinci din SUA. În 2005, Curtea Supremă din SUA a revizuit sentinţa, dar a fost prea târziu pentru a mai salva firma. Doar o mână din cei 85.000 de angajaţi ai Andersen au mai rămas şi operează un centru de conferinţe în Chicago.
David Duncan
David Duncan, partener în cadrul Arthur Andersen şi responsabil pentru auditarea Enron, a fost lăsat să îşi contramandeze procesul după ce acuzarea Andersen a fost anulată. Acum este vicepreşedinte şi director financiar la US Pipeline în Houston.
Daniel Bayly
Daniel Bayly, şeful longeviv al băncii de investiţii Merrill Lynch, a stat circa un an în închisoare după care sentinţa i-a fost anulată. El a fost acuzat de ceea ce se numeşte „afacerea Barja Nigeriană“, care permitea Enron să mute bani prin radierea unor active din actele contabile. Acum lucrează cu antreprenori concentraţi pe zona socială. Pentru încă trei co-inculpaţi a fost modificată sentinţa.
Leslie Caldwell
Leslie Caldwell, primul director al departamentului american de justiţie care făcea partea din grupul operativ al Enron,  a părăsit guvernul după acuzarea lui Skilling în 2004. Ea este acum partener în cadrul Morgan Lewis în New York.
Andrew Weissmann
După ce a condus acuzarea Arthur Andersen, Andrew Weissmann a succedat-o pe Caldwell ca director al grupului operativ Enron şi a ajutat la acuzarea lui Lay. Weissmann a devenit partener al firmei Jenner & Block în 2005, şi s-a întors în guvern în 2011, când a fost numit consilier general al FBI.

Sean Berkowitz
După ce a condus acuzarea lui Lay şi Skilling, Sean Berkowitz, al treila şi ultimul director al grupului operativ Enron, a devenit partener al Lathman & Watkins în Chicago. În 2008, s-a căsătorit cu Bethany McLean, coautorul cărţii „Enron: Cei mai deştepţi băieţi din cameră“.

SURSA: CNBC

Te-ar putea interesa și: