“Pana acum am aplicat politici de concurenta ca si cand Europa s-ar afla in centrul universului. Ne-am concentrat pe spargerea monopolurilor. Acum nu mai apare foarte important sa avem o piata foarte fragmentata, ci sa ajutam la construirea campionilor europeni, sa ajutam concentrarea pietelor”, a declarant Letta. 

Potrivit afirmatiilor sale, o astfel de abordare poate ajuta economia euopeana sa faca fata mai bine concurentei jucatorilor mari din alte piete. “In piata telecom, avem patru mari competitori in Statele Unite si 3-4 jucatori in China. In Europa exista 70 de competitor. Marimea conteaza! Ar trebui sa avem o politica diferita de competitie in Europa”, a aratat Letta.

Fostul premier italian a inclus problema politicilor privind concurenta pe lista prioritatilor presedentiei italiene la Consiliul Uniunii Europene, alaturi de necesitatea cresterii investitiilor publice, rducerea birocratiei in UE, abordarea echilibrata a Acordului Transatlantic de comert si investitii, evitarea iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana si gestionareanoilor tensiuni geopolitice aparute odata cu conflictual din Ucraina.

Cea mai importanta discutie la nivel European va fi legata, in opinia sa, de cresterea investitiilor publice “pentru ca avem nevoie de locuri de munca si de crestere in Europa”. Un nivel de 300 miliarde de euro a fost propus de presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker.