Moneda de cupru, care a fost găsită de un detectorist la Buriton, Hampshire, la aproximativ nouă mile de coastă, cântărește 0,12 uncii (3,6 g) și are un diametru de puțin sub un inch (25 mm).

Cercetătorii cred că a fost bătută între 1008 și 1016, în timpul împăratului Zhenzong din dinastia Song din nord, și a ajuns în Marea Britanie în jurul secolelor al XIII-lea sau al XIV-lea, când ceramica chineză de lux era importată pe scară largă.

Moneda are inscripția „Xiangfu yuanbao” (祥符 元寶) în caractere tradiționale chinezești pe o parte și o gaură pătrată centrală, permițând strângerea mai multor monede de acest tip.

Acesta a fost găsit într-un loc în care au fost descoperite alte artefacte din perioada medievală, sugerând că este o „pierdere antică autentică”, mai degrabă decât un obiect aruncat sau depus de un colecționar modern, potrivit unui expert al Universității din Cambridge.

Moneda nu ar fi fost folosită ca monedă în Anglia, dar ar fi fost probabil păstrată ca un obiect rar.

„Ar fi putut veni pur și simplu prin comerțul indirect care a adus ceramica chineză în gospodăriile unora dintre cei mai bogați oameni din Europa medieval”, a declarat pentru MailOnline doctorul Caitlin Green de la Universitatea din Cambridge.

Se știe că au existat oameni notabili care mergeau din China în Anglia și în alte părți ale Europei în perioada medievală.

De exemplu, Buscarello de Ghizolfi, un trimis mongol și aventurier genovez care se stabilise în Persia, a vizitat Londra în ianuarie 1290.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric