"Dau şi aici semnalul pe care l-am dat şi până acum, pentru că semnale au fost la nivel naţional că lucrurile nu sunt tocmai în regulă la toţi beneficiarii şi că nu toate licitaţiile care se fac în teritoriu sunt corecte, deci semnalele astea le-am avut şi mereu am spus public celor care organizează licitaţii să respecte legea, să nu încerce să dea licitaţiile cu dedicaţie, să nu încerce să îşi favorizeze firmele care le au la nivel local pentru că, uitaţi, se întâmplă ce s-a întâmplat acum. Vine Comisia Europeană şi constată că există suspiciuni sau chiar nereguli în derularea contractelor de achiziţii", a precizat ministrul Dezvoltării Regionale.

Elena Udrea a adăugat că semnarea contractelor pe Axa 2 nu se va opri, urmând ca până ce Consiliul Judeţean Gorj va termina cu procedurile de achiziţie să fie reluate şi plăţile.

‘Astăzi (vineri – n.r.) vom semna un contract pe Axa 2 din POR, axă care a fost verificată de Comisia Europeană pe patru contracte şi care, în acest moment, are plăţile întrerupte şi un contract cu Primăria Târgu-Jiu pe Axa 1, pentru dezvoltare urbană. Nu ne oprim din semnat contracte pe Axa 2. Vom continua să semnăm contracte pe Axa 2. Până când termină cu procedurile de achiziţii CJ pe Axa 2 cu siguranţă că şi întreruperea plăţilor va fi gata, vom relua plăţile de la Comisia Europeană’, a mai spus Elena Udrea.

Ministerul Dezvoltării a anunţat, la începutul acestei săptămâni, decizia Comisiei Europene (CE) de a întrerupe plăţile intermediare pentru Axa 2 a Programului Operaţional Regional – Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport – în urma unor deficienţe din sistemul de achiziţii publice.

Potrivit MDRT, deficienţele se referă la utilizarea unor criterii de selecţie discriminatorii de către autorităţile contractante în selecţia constructorilor, folosirea nejustificată a procedurii accelerate şi lucrări suplimentare contractate ca lucrări similare.

Decizia CE de întrerupere a plăţilor va înceta în momentul îndeplinirii măsurilor propuse României de Comisia Europeană.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului a fost prezent vineri la Târgu-Jiu pentru a semna contractele de finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional ce urmează să fie implementat în Gorj.

Primul contract prevede reabilitarea DJ 675, implementat de CJ Gorj, cu o valoare de 52.843.727,48 lei, iar al doilea vizează modernizarea mai multor străzi din municipiul Târgu-Jiu, implementat de Primăria oraşului, cu o valoare de 25.723.228,36 lei.

De asemenea, ministrul Elena Udrea a participat şi la momentul marcării finalizării lucrărilor în cadrul primului proiect depus pe POR în Gorj, reabilitarea drumului DJ 665, cu o valoare de 92.371.337,99 lei.