Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a declarat, sâmbătă, în localitatea buzoiană Pietroasele, că încă se poartă “o dispută” în ceea ce priveşte stabilirea numărului turiştilor care au mers în această vară pe litoralul românesc.

Aceasta a precizat că “disputa” este determinată de cifrele înaintate, pe de-o parte, de Inspectoratul Judeţean de Poliţe Constanţa, şi, pe de altă parte, de operatorii de turism.

Udrea a explicat că, în timp ce datele Poliţiei arată că numărul turiştilor a crescut anul acesta cu cinci procente, hotelierii au declarat, iniţial, că prezenţa pe litoral a fost mai scăzută cu 15 la sută, după care au revenit asupra cifrelor, însă fără să lămurească prea mult lucrurile.

“E o dispută, nu o vom lămuri câţi ţurişti au fost la mare, până când nu vom reuşi să introducem un sistem prin care să avem o evidenţă reală a turiştilor. Poliţia anunţă o creştere cu 5 la sută în iulie – august, operatorii de turism au anunţat iniţial că sunt cu 15 la sută mai puţini turişti, după care, când au văzut statisticile oficiale, au declarat că s-au cheltuit cu 15 la sută mai puţin, ceea ce poate fi real având în vedere criza economică. Dar statistica oficială arată că turismul pe litoral a crescut cu 5 la sută în această vară, faţă de 2009, explicaţia dată fiind problemele financiare astfel că românii au ales şi mai mult litoralul românesc plus că de un an şi jumătate se face promovarea litoralului”, a declarat Elena Udrea.

Ministrul Turismului a adăugat că până când se va reuşi implementarea unui program care să arate clar câţi turişti s-au cazat în hotelurile de la malul mării statisticile de care se va ţine cont vor fi cele înaintate de Poliţia Constanţa.

“Toată vara ne-am uitat erau anunţaţi două sute de mii de turişti pe litoral, în timp ce noi avem declarate 140 de mii de locuri, iar la final auzim că au fost mai puţini cu 15 la sută. Până nu vom reuşi să combatem evaziunea fiscală şi să aducem un sistem foarte precis pentru a avea o statistică certă de turişti va trebui să luăm în calcul doar statisticile oficiale iar acestea sunt ale Poliţiei Constanţa”, a concis Udrea.

SURSA: Mediafax