Curtea de Apel București a decis ca fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, să fie condamnat 8 ani de închisoare pentru instigare la luare de mită în dosarul finanțării campaniei electorale din 2009. Amintim că cercetarea judecătorească a durat aproape patru ani.

Trebuie menționat faptul că Elena Udrea a fost condamnată pentru mai multe capete de acuzare în acest dosar și a primit mai multe pedepse, cuprinse între 3 şi 6 ani, pe care Instanța le-a contopit.

Ce spun procurorii

La finalul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, procurorii susțin că au fost colectate sume de bani provenite din infracțiuni de corupție, delapidare și evaziune fiscală. Sumele de bani au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală. Procurorii mai spun că aceste sume au fost administrate de către Elena Udrea iar beneficiarul ar fi fost Traian Băsescu.

Reacția DNA

”Legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare.

Remiterea foloaselor infracţionale s-a disimulat prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă”, arată DNA.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea