Sub protecţia anonimatului, mai mulţi oficiali guvernamentali au precizat că în 2018 contribuţiile pe care angajatorii şi angajaţii le plătesc la sistemul public de pensii vor fi reduse cu 0,1 puncte procentuale până la 18,6% din pachetul salarial total. În urma acestei reduceri, angajatorii şi angajaţii vor avea la dispoziţie o sumă suplimentară de aproximativ 1,3 miliarde de euro anul viitor. 

Cifrele exacte vor fi stabilite după data de 9 noiembrie, când Guvernul de la Berlin va da publicităţii noile sale estimări privind veniturile din taxe, urmând ca în jurul datei de 22 noiembrie cabinetul să anunţe în mod oficial reducerea contribuţiilor la fondurile de pensii, au precizat sursele. 

Potrivit calculelor anterioare, contribuţiile la fondurile de pensii trebuiau să rămână stabile la 18,7% până în 2021, urmând ca ulterior să crească la 18,9% în 2022 din cauza îmbătrânirii rapide a populaţiei Germaniei. 

Conform Agerpres, în pofida unei creşteri recente a ratei natalităţii şi a venirii a peste un milion de migranţi, experţii estimează că populaţia aptă de muncă din Germania, ale cărei contribuţii la sistemul public de pensii susţin un număr crescut de pensionari, se va reduce semnificativ în următorul deceniu. 

Angajatorii din cea mai mare economie a Europei se plâng deseori de nivelul ridicat al contribuţiilor la fondurile de pensii şi au solicitat în mod repetat Guvernului de la Berlin să le reducă. Un sondaj al Camerei de comerţ şi industrie din Germania (DIHK) publicat joi arată că firmele consideră creşterea costurilor cu mâna de lucru drept unul din principalele riscuri la adresa creşterii viitoare.