Potrivit surselor, Autoritatea Sanitar Veterinară din Egipt a identificat seminţe de mac în grâul din România, achiziţionat de Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean. 

Dacă va fi re-exportată, aceasta va fi prima livrare de grâu achiziţionată de GASC căreia îi va fi refuzat accesul într-un port egiptean după refuzarea unei livrări de grâu din Franţa în anul 2015 pe motivul conţinutului ridicat de cornul secarei (o ciupercă care parazitează diferite cereale – n. r.)., refuz care a provocat o dispută care s-a întins pe durata unui an cu privire la cerinţele care trebuie respectate de grâul importat de Egipt. 

O altă sursă a precizat pentru Reuters că o decizie finală cu privire la grâul românesc va fi luată marţi. "Unele tipuri de seminţe de mac nu pot fi eliminate prin cernere aşa că grâul va trebui să fie respins", a declarat sursa. 
Ministerul Agriculturii din Egipt nu a putut fi contactat pentru a comenta aceste informaţii. 

Anul trecut, în urma boicotării licitaţiilor sale de către traderii de cereale, autorităţile egiptene au trebuit să renunţe la cerinţele conform căruia grâul importat trebuia să aibă un conţinut zero de cornul secarei, standard pe care traderii îl consideră imposibil. În plus, autorităţile egiptene nu mai trimit inspectori guvernamentali peste hotare să aprobe grâul care urmează să ajungă în Egipt. Cu toate acestea, în luna iunie a acestui an acest sistem de inspecţie a fost pus sub semnul întrebării după ce un tribunal egiptean a decis să îl suspende, chiar dacă guvernul de la Cairo nu a implementat încă decizia tribunalului şi are timp să facă recurs la decizia curţii.
 AGERPRES