Germania este cel mai mare partener comercial din Uniunea Europeană al Rusiei, dar, încă de anul trecut, exporturile sale pe piaţa rusă au înregistrat un declin de 5,2%, după rate ridicate de creştere în perioada 2010 – 2012.

Exporturile Germaniei în Rusia s-au situat la 2,3 miliarde de euro (2,93 miliarde de dolari), un declin de 26,3% faţă de august 2013, a anunţat, miercuri, Oficiul Federal de Statistică (Destatis). În primele opt luni din 2014, exporturile au scăzut cu 16,6%, la 20,3 miliarde de euro.

Anul trecut, Germania şi Rusia au avut schimburi comerciale de aproape 77 de miliarde de euro. Rusia furnizează petrol şi gaze naturale Germaniei, iar aceasta exportă produse de inginerie mecanică, medicamente, trenuri şi automobile în Rusia. De asemenea, peste 6.000 de companii germane sunt înregistrate în Rusia şi, împreună, ele au investit 20 de miliarde de euro în această ţară în ultimii ani.

'Sancţiunile impuse Rusiei au avut un impact mult mai puternic asupra economiei noastre decât faţă de orice ţară europeană', a afirmat ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, într-un interviu acordat publicaţiei 'Bild'.

Declinul exporturilor şi al comenzilor din industrie au determinat înrăutăţirea estimărilor privind creşterea PIB-ului Germaniei în 2014 şi 2015, în timp ce încrederea companiilor germane în economie a scăzut în septembrie, pentru a cincea lună consecutiv, la cel mai redus nivel din ultimele 18 luni. Autorităţile de la Berlin se aşteaptă acum la o creştere a economiei de 1,2% anul acesta, faţă de un avans de 1,8% prognozat anterior.

Destatis a anunţat că, în primele opt luni din 2014, livrările de echipamente industriale au reprezentat 22,6% din totalul exporturilor, urmate de maşini şi componente auto (19%) şi produse chimice (10%).

AGERPRES