Un nou studiu arată că infecțiile severe cu COVID-19 pot reduce nivelul de inteligență al pacienților.

Oamenii care s-au recuperat de pe urma COVID-19 tind să obțină un scor semnificativ mai scăzut la un test de inteligență, comparativ cu cei care nu au contractat virusul. Este concluzia unei noi cercetări publicate în revista Lancet.

Constatările sugerează că virusul SARS-CoV-2 poate cauza reduceri substanțiale ale capacității cognitive, în special în rândul celor cu forme mai severe.

„Pandemia a crescut în Regatul Unit exact când colectam date de sănătate cognitivă și mentală la scară foarte mare, ca parte a colaborării BBC2 Horizon, Great British Intelligence Test”, a declarat cercetătorul, Adam Hampshire profesor asociat la Imperial College London.

Testul a cuprins un set de sarcini concepute pentru a masura diferite dimensiuni ale capacității cognitive, concepute pentru a fi aplicate în analizarea cetătțenilor, cât și în cercetarea clinică. Astfel s-au adunat date importante cu privire la modul în care pandemia COVID-19 a afectat sănătatea mintală și cunoașterea.

După ce au controlat factori precum vârsta, sexul, limba maternă și nivelul de educație, cercetătorii au descoperit că cei care au contractat COVID au avut cea mai mare slabă performanță în sarcinile care necesită raționament, planificare și rezolvare a problemelor, comparativ cu cei care nu au avut virusul.

„Aceste rezultate sunt în concordanță cu rapoartele despre COVID, unde „ceața cerebrală”, problemele de concentrare și dificultatea în găsirea cuvintelor corecte sunt ceva comun bolii”, arată studiul.

Deficitul de performanță observat nu a fost „neînsemnat”, fiind mai accentuat la persoanele care au fost ventilate, decât la cele care au suferit anterior un accident vascular cerebral.

Cercetări anterioare au constatat, de asemenea, că mare parte din supraviețuitorii COVID-19 sunt afectați de complicații neuropsihiatrice și cognitive.

Nivelul de insuficiență cognitivă a fost asociat cu nivelul severității bolii. Deficitul observat pentru pacienții cu COVID-19 cărora li s-a pus un ventilator a echivalat cu o scădere cu 7 puncte a IQ-ului.