Actualul mandat prezidenţial expiră în 2024. Putin a lansat în ianuarie o reformă constituţională la care a adăugat în martie un amendament conform căruia ar putea rămâne preşedinte încă două mandate, fiindcă cele de până acum nu vor mai fi luate în considerare, potrivit agerpres.ro

Conform legislaţiei actuale, şeful statului rus nu poate fi ales de mai mult de două ori consecutiv. Reforma, contestată de opoziţie, ar trebui validată printr-un “vot popular”, care fusese programat pe 22 aprilie.

Putin răspunde strigătului de ajutor din Italia

După ce cazurile de coronavirus au explodat în Italia, medicii fac față cu greu numărului mare de pacienți infectați. Mulți dintre ei mor înainte să ajungă la terapie intensivă deoarece nu sunt în de-ajuns de multe locuri.

În acest context, premierul italian Giuseppe Conte i-a cerut ajutorul lui Vladimir Putin. În cele din urmă, președintele rus a răspuns apelului premierului italian iar o armată rusă va trimite echipament și personal în Italia pentru a ajuta în oprirea răspândirii de coronavirus.

Potrivit acestuia, Kremlinul a decis să trimită nouă avioane militare cu provizii. În același timp, Rusia trimite și 100 de specialiști împreună cu echipamentele necesare (dezinfectanți și haine de protecție).

Ministerul rus al Apărării a declarat că cele opt echipe medicale care vor fi trimise în Italia, includ unii dintre cei mai buni specialiști ai ministerului Apărării în domeniul virusologiei și al epidemiologiei, precum și echipament modern pentru diagnostic și dezinfecție.