România se pregătește serios pentru începerea campaniei de vaccinare care va însemna începutul sfârșitului pandemiei de coronavirus. În acest sens, omul desemnat de către președintele Klaus Iohannis să conducă întreaga campanie a venit cu detalii extrem de importante. Toți românii trebuie să le afle.

Care sunt efectele adverse ale vaccinului

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiţă, a vorbit despre vaccinul anti-COVID-19, dar și despre reacțiile adverse, dar și perioada de timp până când acționează.

„Datele de siguranță ale vaccinului sunt cât se poate de bune, în ideea în care profilul reacțiilor adverse este similar celorlalte categorii de vaccinuri pe care noi le folosim de ani de zile. Sunt raportate la majoritatea cazurilor care au înregistrat efecte adverse, doar la nivel local, adică la locul de administrare, la locul înțepăturii. Vorbim de: disconfort, durere, în anumite cazuri umflătură, tumefactie sau roșeață locală.

Sunt și alte categorii de persoane care au dezvoltat în primele 24 de ore: febră, dureri de cap, stare de oboseală, dureri musculare, dureri articulare.

Este important de precizat că aceste tipuri de reacții adverse au fost foarte ușor de controlat cu medicamente simptomatice, chiar s-a recomandat, inclusiv în protocoalele de studii clinice: Paracetamol. Din acest punct de vedere, aceste reacții adverse nu au necesitat îngrijiri medicale deosebită.

Practic, s-a rezolvat la domiciliul persoanei respective. Sunt reacții adverse care se întâlnesc și se regăsesc în prospectul tuturor vaccinurilor pe care noi astăzi le folosim.

Dacă cineva a făcut un vaccin anti-tetanos știe că are o durere locale 2 – 3 zile. Din acest punct de vedere, comparând acest profil de risc al vaccinului cu efectele negative pe care le are această boală, COVID-19, cred că nu există un grad de comparație”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, în direct la Digi24.

Când începe vaccinul să-și facă efectul și cât timp te protejează?

„Efectul de protecție începe la cca 14 zile de la prima administrare, dar beneficiile sunt maxime la o săptămână de la efectuarea celei de-a doua doze, la doza de rapel. Între cele 2 doze este diferență de 21 de zile, pentru vaccinul propus de Pfizer”, a completat el.