Diferenţa dintre noi şi ruşi, scrie Lucas, este că Putin este pregătit şi poate să-şi ducă poporul în suferinţă economică pentru ceea ce el crede că este interes naţional. Noi nu suntem aşa.

EDWARD LUCAS este autorul lucrării  "The New Cold War" (Noul Război Rece) iar întreg comentariul poate fi citit în engleză aici

Vladimir Putin o avertizează pe Angela Merkel că Ucraina este "în pragul războiului civil"

reşedintele rus, Vladimir Putin, i-a atras atenţia cancelarului german, Angela Merkel, că Ucraina este în pragul războiului civil după ce Kievul a trimis armata împotriva insurgenţilor separatişti din estul ţării, a anunţat miercuri Kremlinul, citat de AFP.

'Preşedintele rus a menţionat că escaladarea brutală a conflictului a împins ţara în pragul războiului civil', a declarat Kremlinul într-un comunicat dat publicităţii după o convorbire telefonică între cei doi lideri.

Rusia denunţă 'zidul de cenzură' din Occident privind Ucraina

Un 'zid de cenzură' din 'beton' îi împiedică pe europeni să aibă acces la informaţii complete despre evenimentele din Ucraina, a afirmat miercuri purtătorul de cuvânt al preşedinţiei Rusiei, Dmitri Peskov, citat de AFP.

'Explicaţiile (Rusiei) nu sunt difuzate (…) Ele nu sunt prezentate, pentru că au de înfruntat un zid de cenzură, din beton', a declarat Peskov pentru canalul public de televiziune Rossia 24.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că poziţia Rusiei este, totuşi, 'foarte coerentă şi argumentată', iar atât preşedintele Vladimir Putin, cât şi ministrul de externe, Serghei Lavrov, precum şi alţi oficiali ruşi continuă să ofere explicaţii în legătură cu aceasta.

La rândul lor, mass-media publice din Federaţia Rusă şi-au mărit în ultimele săptămâni numărul emisiunilor speciale care, cel mai adesea, se concentrează asupra grupurilor ultranaţionaliste din rândul mişcării proocidentale instalate la putere la Kiev şi, totodată, scot în evidenţă solidaritatea Rusiei cu 'poporul frate' ucrainean.