Autorităţile se pregătesc să modifice în scădere prognoza de creştere economic, atât cea din 2011, cât şi pe cea pentru anul viitor.

"Perspectivele de creştere economică ar putea să necesite revizuiri în sens descendent, având în vedere contextul internaţional şi pierderea de tracţiune a exporturilor", a declarat astăzieconomistul-şef al BNR, Valentin Lazea.

Declaraţia acestuia a fost făcută, la Mamaia, în cadrul Conferinţelor BCR, iar Lazea a precizat că revizuirea creşterii economice este opinia lui şi nu reprezintă poziţia Băncii Centrale.

Potrivit acestuia, estimarea de creştere economică pentru anul viitor, în prezent de 3,5-4%, ar putea fi revizuită semnificativ în jos, la 2,5%.

Exporturile au ajuns la 25,8 mld euro la finele lunii iulie, fiind cu 25% mai mari decât cele înregistrate în aceeaşi perioadă din 2010, însă a coborât tirmul de creştere.

Pentru acest an, autorităţile estimează că avansul economiei se va situa la circa 1,5%. La ultima vizită a delegaţiei FMI pentru evaluarea acordului cu România, prognoza de creştere economică de anul viitor a fost revizuită în scădere cu 0,2 puncte procentuale, de la 3,9% la 3,7%.