Pe zi ce trece, tot mai mulţi republicani se distanţează de el, iar apelurile la destituirea sa se înmulţesc, întrucât acesta este singurul mijloc de a-l opri pe acest bărbat incapabil să asigure legalitatea lucrurilor sale înainte de a le face şi care dovedeşte că nu are calificarea necesară pentru a conduce o ţară, scrie economistul şi scriitorul Robert Kuttner în „The Huffington Post“.

Adulţii din jurul său, chiar şi cei mai servili, îşi petrec cea mai mare parte a timpului încercând să-i potolească ieşirile, dar este aproape imposibil. În restul timpului, ei sunt nevoiţi să răspundă criticilor lansate de lideri republicani, jucători din lumea afacerilor şi şefi de stat străini.

Reince Priebus, şeful de cabinet al lui Trump, a ajuns în sfârşit pe treptele puterii, dar nu are parte de zile bune. Una e să fii candidat şi să-ţi permiţi să spui aproape orice îţi trece prin cap – căci, inducând în eroare adesea suficienţi oameni poţi fi ales în cele din urmă – şi altceva e să guvernezi la fel. În cele din urmă, realitatea te cheamă la ordine, scrie Robert Kuttner.

Donald Trump a semnat decrete în mod impulsiv, fără a cere evaluări din partea juriştilor, experţilor guvernamentali şi nici a oficialilor politici, fără nicio reflecţie strategică serioasă. Iată de ce se confruntă atât de devreme cu presiuni politice şi juridice de a da înapoi în privinţa unor măsuri.

Spre deosebire de realităţile din dictaturile văzute cu ochi buni de Trump, ansamblul de măsuri de control politic şi juridic conceput pentru apărarea Constituţiei americane şi împiedicarea apariţiei unui regim tiranic în Statele Unite este de neclintit.

Cu cât va fi mai iresponsabil, cu atât aceste măsuri se vor consolida.

De exemplu, după ce a încercat prosteşte să respingă anumite categorii de refugiaţi, acum noul preşedinte american îşi dă seama că ţara sa are instanţe de judecată. Cu cât va fi mai imprevizibil, cu atât mai puţini judecători conservatori vor accepta să le servească supa republicanilor, aşa cum au făcut atât de des în trecut.

Articolul original din Adevărul.ro poate fi citit aici