Adoptarea măsurilor din Codul Fiscal separat, prin ordonanţe de guvern, ar fi o greşeală, spun economiştii.

„Acest gen de măsuri trebuie să aibă suportul întregii clase politice. Sunt măsuri care vor rămâne în economie pe întreg ciclul electoral şi economic, odată introduse va fi greu să le extragi din economie, aşa că ne trebuie un consens. Probabil că răspunsul este multă precauţie. Avem o promisiune de 2% din PIB pentru cheltuieli militare, avem o promisiune de deficit de 1%, aşa că probabil aceste măsuri, de sustenabilitate, sunt mai potrivite, cred că un compromis între opinii este cea mai bună soluţie”, consideră Adrian Mitroi, analist economic, citat de Digi24.ro.

Reducerile de taxe cuprinse în Codul Fiscal ar urma să creeze un gol bugetar de 15 miliarde de lei anul viitor. În aceste condiţii, Executivul nu va avea suficienţi bani pentru a-şi tine toate promisiunile.

„Mediul de afaceri şi omul de rând vor trăi cu teama că această măsura va putea fi întoarsă, va fi reversibilă. Următorul Guvern sau poate chiar acel Guvern se va răzgândi, deoarece nu are de unde să strânga suficienţi bani la buget pentru cheltuielile pe care le-a promis sau le-a angajat”, spune Bogdan Glavan, economist.