Conform datelor publicate vineri de Departamentul american al Comerţului, Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat în perioada ianuarie-martie 2015 un declin de 0,7%, în timp ce estimarea preliminară din 29 martie indica un avans de 0,2%.

Revizuirea a fost cauzată de majorarea deficitului comercial şi de o acumulare mai redusă a stocurilor comparativ cu estimarea preliminară.

Analiştii se aşteaptă la o expansiune de 2% în trimestrul doi astfel încât economia ar putea înregistra cea mai slabă performanţă semestrială din 2011.

Cheltuielile cu structurile nerezidenţiale, care includ forările şi explorările zăcămintelor energetice, au scăzut cu 20,8%. Valoarea stocurilor acumulate în primul trimestru a fost revizuită în scădere, datele arătând o creştere de 95 miliarde de dolari, faţă de un avans de 110,3 miliarde de dolari estimat anterior. Şi datele privind cheltuielile de consum (responsabile pentru aproximativ 70% din economia americană) au fost revizuite în jos, indicând o expansiune de 1,8%.

Pe ansamblul anului trecut, prima economie mondială a înregistrat o expansiune de 2,4%, faţă de 2,2% în 2013. AGERPRES