Chiar dacă se proclamă drept o economie deschisă faţă de lume, SUA se află comparativ cu Singapore şi Hong Kong practic dincolo de un ‘Zid berlinez’ de tarife şi bariere comerciale, potrivit studiului privind nivelul de deschidere economică realizat de Camera de comerţ internaţională /ICC/, organizaţie cu sediul la Paris.

Cea mai recentă ediţie a clasamentului Open Market Index al ICC, publicată marţi, situează Statele Unite pe locul 38, chiar sub România, între cele 75 de ţări poziţionate în funcţie de factori ca nivelul importurilor ca procent din PIB, calitatea infrastructurii şi a logisticii şi deschiderea faţă de investiţiile străine directe.

În fruntea clasamentului se află Singapore şi Hong Kong, iar pe ultimul Etiopia, ţară precedată de Sudan şi Bangladesh.

Sincer vorbind, clasamentul nu este perfect, fiind favorizate economiile mici care, având în vedere dimensiunile reduse, au nevoie de importuri şi trebuie să fie deschise pentru a putea supravieţui. Datorită sistemului său financiar şi comercial deschis, Singapore este un important centru de afaceri în Asia; fără ele, nu ar fi decât o insulă tropicală cu climă umedă, un hotel drăguţ şi un cocteil cam dulceag care îi poartă numele, notează autorul articolului, jurnalistul Howard Schneider.

Luxemburg, Belgia şi Malta completează primele cinci locuri din clasament, ca o ilustrare a tipurilor de ţări favorizate de acest index.

Or, SUA sunt trase în jos de ponderea comerţului în PIB, relativ mică tocmai pentru că economia Statelor Unite este foarte mare.

Totuşi, studiul ICC scoate în evidenţă ceva interesant, şi anume faptul că, per ansamblu, principalele puteri economice ale lumii nu stau prea bine. Ţările din G20, combinate, se situează sub medie, iar unele dintre marile economii mondiale, între care Japonia şi Franţa, sunt la mijlocul clasamentului, alături de SUA. La rândul lor, ţări ca Brazilia şi China obţin un scor sub medie în ce priveşte deschiderea pieţelor.

SURSA: Agerpres