Institutul naţional de statistică din Spania (INE) a informat că în trimestrul al treilea PIB-ul a înregistrat o scădere de 0,3% comparativ cu trimestrul precedent, după o scădere de 0,4% înregistrată în trimestrul al doilea. În ritm anual, economia spaniolă a înregistrat o contracţie de 1,6%, puţin mai bine decât estimările analiştilor care mizau pe o contracţie de 1,7%.

Separat, INE a anunţat că indicele preţurilor de consum a înregistrat o creştere anuală de 3,5% în luna octombrie, peste estimările analiştilor şi peste creşterea de 3,4% în luna septembrie. La finele lunii septembrie a intrat în vigoare în Spania majorarea Taxei pe Valoarea Adăugată.

Spania, a patra economie din zona euro, a recăzut în recesiune la sfârşitul lui 2011, iar rata şomajului a atins nivelul record de 25%. Pentru a reduce deficitul public, autorităţile de la Madrid au demarat un amplu program de austeritate pentru a realiza economii de 150 de miliarde de euro între 2012 şi 2014 însă potrivit analiştilor această austeritate afectează relansarea economiei, afectată de spargerea bulei speculative de pe piaţă imobiliară în 2008.
SURSA: Agerpres