Economia Spaniei ar putea reveni pe creştere, ca urmare a câştigării Cupei Mondiale la Fotbal, care impulsionează optimismul populaţiei, cu efect pozitiv asupra consumului, consideră membri ai guvernului.

„Câştigarea Campionatului Mondial este bună pentru economie. Acest fapt va spori încrederea în ţara noastră, atât pe plan intern cât şi extern, cu efect pozitiv asupra PIB-ului”, a declarat, luni, ministrul Economiei, Elena Salgado.

Ministrul Industriei, Miguel Sebastian, a afirmat, joi, că o victorie a spaniolilor ar trebui să ducă la majorarea estimării referitoare la nivelul PIB în 2010.

În prezent, guvernul anticipează un declin economic de 0,3% comparativ cu 2009.

Spania a înregistrat în primul trimestru un avans modest al PIB, de 0,1%.

Rata şomajului se ridică la 20%, cel mai ridicat nivel din zona euro, deficitul bugetar este de 11,2% din PIB, iar analiştii estimează că pentru ieşirea din recesiune este nevoie de reformarea pieţei muncii, a sistemului bancar, precum şi reducerea deficitului bugetar.

Câştigarea Cupei poate să susţină cel puţin temporar consumul.

Victoria va ajuta consumul, consideră Josep-Maria Sayeras, analist la compania de cercetare a pieţei Esade.

„Când o societate este fericită, acest fapt se va repercuta şi asupra consumului”, a declarat Miguel Angel Fraile, secretar general al Confederaţiei spaniole a comerţului, care reuneşte aproape 450.000 de retaileri.

Un element care ar putea frâna entuziasmul consumatorilor este nivelul ridicat al datoriei private din Spania, de 178% din PIB, dar şi situaţia dificilă de pe piaţa muncii.

Unul dintre sectoarele economice care ar putea profita de victoria din fotbal este cel al turismului, care reprezintă circa 10% din PIB, consideră Marcio Favilla, director general al Organizaţiei Mondiale a Turismului, care are sediul central la Madrid.

SURSA: Mediafax