Economia Marii Britanii a scăzut în al doilea trimestru cu 5,6%, în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cel mai sever declin din ultimii 54 de ani, iar faţă de primele trei luni s-a comprimat cu 0,8%, ritm de peste două ori mai rapid decât au estimat analiştii.

Datele privind evoluţia economiei în al doilea trimestru sunt furnizate de biroul britanic de statistică. Analiştii anticipau o scădere trimestrială de doar 0,3%, după o reducere de 2,4% în primele trei luni ale acestui an.

Reducerea activităţii din sectorul serviciilor şi finanţelor a avut o pondere de peste 25% în scăderea economiei din al doilea trimestru.

Cifrele sugerează că relansarea economiei ar putea dura mai mult decât au preconizat autorităţile şi analiştii şi pot alimenta aşteptările potrivit cărora Banca Anglei va investi fonduri suplimentare în economie.

Economia britanică s-a comprimat timp de cinci trimestre consecutive, ducând scăderea Produsului Intern Brut, cumulată, la 5,7%, ritm mai mult decât dublu comparativ cu cel înregistrat în recesiunea de la începutul anilor ’90.

SURSA: Mediafax