Produsul Intern Brut (PIB) al Lituaniei a căzut cu 22% în trimestrul al doilea comparativ cu perioada similară a anului trecut, depăşind cu mult chiar şi cele mai pesimiste prognoze.

Economia Lituaniei a devenit, astfel, cea mai sever afectată economei din UE în contextul crizei mondiale, după o scădere de 13,3% a PIB-ului în primul trimestru, transmite Mediafax. Biroul lituanian de statistică a atribuit căderea abruptă a economiei problemelor grave din industrie şi sectorul construcţiilor.

Estimare de 16,7%

Analiştii anticipau, în cel mai rău caz, o contractare anuală de 16,7%. La nivelul primului semestru, Lituania a înregistrat o scădere de 18,1% a Produsului Intern Brut.

În Letonia, considerată până acum cea mai slabă economie din UE, prognozele anticipează o cădere de 17% a PIB-ului la 30 iunie faţă de perioada similară din 2008.

Separat, autorităţile de la Vilnius au anunţat că sectorul de retail a suferit o cădere de 25% în iunie faţă de aceeaşi lună din 2008.

Guvernul lituanian susţine că ţara se poate „descurca” fără ajutorul Fondului Monetar Internaţional sau al altor instituţii multilaterale.

SURSA: Mediafax