"Turbulenţele de pe pieţe cauzate de problemele din zona euro, în special aprecierea yenului, care nu reflectă fundamentele economiei Japoniei, provoacă daune serioase economiei", a declarat Yoshihiko Noda.

Dolarul s-a redresat la aproximativ 80 de yeni, de când a atins nivelul scăzut record de 77,65 yeni la 1 iunie, dar guvernul nipon este preocupat de evoluţia monedei naţionale deoarece nu sunt semne care să indice încheierea crizei datoriilor din zona euro. Temerile privind Europa au determinat investitorii să-şi caute refugiul în monedele naţionale ale statelor considerate mai puţin vulnerabile la turbulenţele de pe pieţe, cum ar fi yenul japonez.

"Problemele zonei euro reprezintă cea mai urgentă problemă a economiei mondiale care trebuie rezolvată", a afirmat premierul nipon la întâlnirea cu Christine Largarde.

David Lipton, prim-director general adjunct al FMI, a recunoscut luna trecută că yenul este supraevaluat, iar Banca Centrală a Japoniei ar trebui să ia în considerare intervenţia pe piaţa valutară pentru a reduce volatilitatea.

"Cursul de schimb al yenului s-a apreciat în ultimul an, în parte şi din cauza intrărilor de capital în căutare de zone sigure, iar analiza noastră sugerează că yenul este uşor supraevaluat din punct de vedere al perspectivelor de termen mediu. Punctul nostru de vedere este că Japonia, la fel ca celelalte economii avansate, ar trebui să aibă un curs de schimb flotant fixat de pieţe. În acelaşi timp, într-un context de intrări de capital volatile, intervenţia poate fi utilizată pentru a evita turbulenţele de pe piaţă", a adăugat David Lipton.

În perioada care a trecut din luna septembrie 2010 şi până în prezent Japonia a intervenit în mod unilateral de trei ori pe pieţele valutare în încercarea de a opri aprecierea monedei nipone, ultima intervenţie de acest gen datând din 31 octombrie 2011.

În trecut, marile economii au criticat Japonia pentru intervenţiile sale unilaterale pe pieţele valutare, însă ultimele declaraţii ale oficialilor FMI ar putea determina autorităţile de la Tokyo să înceapă din nou să intre din nou pe piaţă dacă moneda japoneză va înregistra o nouă apreciere, ceea ce ar afecta câştigurile exportatorilor niponi.
Sursa: Agerpres