Potrivit cifrelor publicate joi de Guvernul nipon, a treia mare economie mondială a înregistrat o creştere de 0,9% în primele trei luni ale acestui an comparativ cu trimestrul precedent, faţă de un avans de 0,3% înregistrat în perioada octombrie-decembrie 2012. Analiştii se aşteptau la o creştere de 0,7% comparativ cu trimestrul precedent şi un avans de 1% în ritm anual.

Consumul privat, care este responsabil pentru 60% din economia japoneză, a crescut cu 0,9% în raport cu trimestrul anterior în timp ce exporturile, care acoperă practic restul de 40% din PIB, au înregistrat un avans important de 3,8%.

‘Consumul privat a fost foarte puternic iar exporturile au înregistrat performanţe peste aşteptări. Creşterea acţiunilor şi aşteptările pentru salarii mai mari sunt factorii care stimulează consumul’, a declarat Hiroaki Muto, economist şef la Sumitomo Mitsui Asset Management Co.

Optimismul consumatorilor japonezi a crescut după revenirea la putere a conservatorului Shinzo Abe, după victoria Partidului liberal democrat în alegerile legislative din decembrie. După instalarea sa, Shinzo Abe a făcut presiuni asupra Băncii centrale a Japoniei pentru ca aceasta să relaxeze politica monetară în ideea de a ajuta economia japoneză să iasă din deflaţie. Această politică a condus la creşterea Bursei de valori de la Tokyo, indicele principal Nikkei înregistrând o creştere de aproape 40% de la mijlocul lunii noiembrie şi până în prezent.

SURSA: Agerpres